Radnici Hidrogradnje od IZ-a traže povrat kuće Mustafe Cerića

mustafa-ceric111

Radnici nekadašnjeg građevinskog giganta, sarajevske Hidrogradnje, u pokušaju da osiguraju kakvu, takvu egzistenciju počeli su da povlače poteze očajnika.

Naime, sindikalni povjerenik Hidrogradnje Redžep Tufekčić polovinom prošlog mjeseca uputio je pismo reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću od kojeg je tražio da se Hidrogradnji vrati objekat u centru Sarajeva, piše Slobodna Bosna.

Stan u nekadašnjoj ulici Meše Selimovića 4, veličine 237 kvadratnih metara, naveo je Tufekčić, ustupljen je Islamskoj zajednici i dat na korištenje Mustafi efediji Ceriću za privremeni smještaj.

Ugovor o ustupanju stana na privremeno korištenje u ljeto 1993. godine potpisali su direktor Hidrogradnje Mehmed Drino, Mujo Isaković u ime gradskog sekretarijata za stambene poslove i Mustafa ef. Cerić u ime Islamske zajednice.
Međutim, privremeni smještaj pretvoren je u stalni.

Objekat nije uvakufljen, nije zaveden kao službena rezidencija reisu-l-uleme, nego je uknjižen na Cerićevo ime, što je prema Tufekčićevoj tvrdnji učinjeno prevarom.

Kandidat za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na proteklim izborima Mustafa Cerić je u svom imovinskom kartonu naveo da posjeduje stan od 237 kvadratnih metara sa garažom „skromne“ vrijednosti od 700 hiljada KM.

Tufekčić od reisa Kavazovića traži da problem „privremenog“ smještaja, odnosno stana Mustafe ef. Cerića na zakonit način riješi.