Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici KJP ZOI 84 potpisuju inicijativu za smjenu Rašida Selimovića

zoi strajk

Radnici Komunalnog javnog preduzeća (KJP) ZOI 84 Sarajevo pokrenuli su inicijativu za opoziv sindikalnog povjerenika Rašida Selimovića, ”radi samostalnog i samovoljnog istupanja u medijima, kao i širenja neistina i nanošenja štete firmi i svojim kolegama”, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako ističu potpisnici inicijative kap koja je prelila čašu je jučerašnja tvrdnja Selimovića u jednom bh. dnevnom listu, a odnosi se na ”odustajanje od štrajka i okupljanja pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo jer se navodno trebao razmatrati izvještaj poslovanja preduzeća KJP ZOI 84”.

”S tim u vezi izjavljujemo da uposlenici KJP ZOI 84 nisu mogli odustati od nečega što i nije imalo osnova za bilo kakvo pokretanje, jer bi isto bilo protuzakonito i proizvelo sankcionisanje protuzakonitog okupljanja. Napominjemo da nismo ni za kakva okupljanja i proteste kao što izjavljuje predsjednik sindikata koji nije dobio većinsku podršku radnika za pokretanje bilo kakve procedure i najave okupljanja. Takođe, Rašid Selimović sve izjave u medijima daje samovoljno i samoinicijativno bez saglasnosti uposlenika ZOI 84 na koje se poziva u izjavama, a isti veći dio radnih dana provodi na bolovanju. Da bi se pokrenula bilo kakva procedura za okupljanje ili štrajk mora da postoji izjava lično potpisana od strane svakog uposlenika da daje pristanak za pokretanje procedure štrajka, što Selimović nije dobio od većine radnika, te je isti svojim izjavama nanio veliku štetu preduzeću i svojim kolegama”, ističu u saopštenju firme ZOI 84.

Naglašavaju da je njegova izjava objavljena juče u jednom bh. dnevnom listu ”tragikomična, gdje je Rašid Selimović uzeo sebi za pravo da komentariše usvajanje finansijskog izvještaja za kojeg tvrdi da zna da neće biti usvojen, te se samim tim nameće pitanje da li Selimović radi po nečijem nalogu, ili je Selimović postao vidoviti ekspert za finansijske izvještaje i usvajanje istih”.

”Posao sindikata je da se bori za prava radnika, bolje uslove rada, mogućnost povećanja plata, nabavka adekvatne radne garderobe za uposlenike shodno radnim mjestima, itd…, a ne da vodi brigu o finansijskom izvještaju i njegovom usvajanju jer za to postoje nadležne institucije”, navodi se u saopštenju uposlenika KJP ZOI 84 potpisnika inicijative za opoziv Rešida Selimovića.