Radnici Krivaje odbili evidentiranje radi nastavka proizvodnje

krivaja radnici

Radnici kompanije Krivaja Mobel iz Zavidovića odbili su jutros poziv Uprave na evidentiranje i nastavak proizvodnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici kompanije Krivaja Mobel iz Zavidovića već tri mjeseca protestvuju protiv Uprave ove kompanije te traže raskid ugovora sa tzv. “ortačkom grupom” vlasnika, za koje tvrde da ne ispunjavaju obaveze prema radnicima.

Radnici su pozvani u prostorije uprave ove kompanije u hotelu Kristal, koji se nalazi u vlasništvu ovog preduzeća, kako bi izvršili evidentiranje i nastavak proizvodnje te daljni angažman radnika.

Iako je nekoliko stotina radnika kompanije Krivaja Mobel došlo u hotel Kristal, evidentiranje nisu izvršili jer radnici tvrde da ne žele nastaviti radni odnos pod uvjetima koji su im ponuđeni.

Podsjećanja radi, radnici ove kompanije tvrde da vlasnici kompanije nemaju dobre namjere prema radnicima, te iako tvrde da su doprinosi uplaćeni, radnici nemaju pravo da ovjere svoje zdravstvene knjižice, kao i da nemaju osnovna sredstva za rad. U decembru su radnici radili svega šest dana, a od tada je došlo do potpune obustave rada ove kompanije te blokade ulaza u samu kompaniju.

Prema riječima Besima Hasića, predstavnika radnika PD Krivaja Mobel, radnici neće pristati na nastavak rada pod uvjetima koji im se sada nude.

“Ovo je bio pokušaj da se napravi razdor i sukob između radnika, koji su ipak ostali prisebni i svjesni da će raskid ugovora doći. Ne možemo reći zbog određenih razloga kada će doći do raskida ugovora sa vlasnicima, ali će u najkraćem roku do toga doći”, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Hasić.

krivaja radnici8

Napominje kako su, iako će radnici dežurati ispred hotela Kristal koji je u vlasništvu kompanije, u taj objekat dobrodošli svi oni sa dobrim namjerama, koji žele tu boraviti. U hotel će radnici onemogućiti ulazak pripadnicima ortačke grupe, odnosno vlasnika kompanije.

“Kapije su blokirane za upravu, radnici su tako željeli i tako će biti do raskida ugovora. Radnicima će se uručivati i humanitarna pomoć koja je dogovorena sa općinskim vlastima”, dodao je Hasić uz informaciju da je Krivaja nekad zapošljavala 14.000 radnika i koštala 165.000.000 KM, a prodana je za oko 8.000 000 KM. Ova kompanija sada upošljava oko 800 radnika.

Radnici kompanije jutros su u hotelu Kristal, gdje je evidencija trebala biti održana,protestvovali mirno uz pištaljke te na taj način odbili evidentiranje i nastavak proizvodnje dok se njihovi zahtijevi ne ispune, a predstavnici kompanije koji su bili zaduženi za evidentiranje iz objekta su ispraćeni uz pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova kroz stražnja vrata, bez davanja ikakve zvanične izjave, a isti je slučaj i sa telefonskim pozivima u kabinet generalnog direktora ovog preduzeća.

Radnici ove kompanije dežurat će ispred hotela te kapije kompanije kako bi spriječili iznošenje opreme ili ulazak članova Uprave dok se zahtijevi ne ispune, a u toku dana predstavnici radnika otputovat će u Sarajevo na sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.