Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici prijete štrajkom, direktor im poručuje da riješe problem između sebe

BiH

studentski centar

Radnici Studentskog centra Sarajevo koji su se jutros okupili ispred Studentskog doma u Nedžarićima kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog problema u ovoj ustanovi razišli su se, ali kako tvrde neće odustati od svojih zahtjeva.

U pismu koje su uputili direktoru Tariku Curiću, između ostaloga je navedeno kako nekoliko šefova na sumnjiv način dolazi do novca, kako se nalaze u sukobu interesa, te kako su skloni mobingu, piše Oslobođenje.

– Zahtijevamo oduzimanje rukovodećih pozicija Almiru Škrijelju, Amiru Petroviću, Kemalu Mirviću, Senadu Hožbi, Mirsadu Muminoviću i Samri Kordić. Tražimo i da se utvrdi i da svi znamo koji uposlenici primaju platu, a nikako ne dolaze na posao niti se evidentiraju. Najteže nam pada što pojedinci mešetare firmom, bez ikakvih obaveza, čak i ne dolaze na posao, a uredno primaju plaću i ostale beneficije, rekao je uposlenik Sead Tahirović zaprijetivši i generalnim štrajkom ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Tarik Curić, direktor Studentskog centra Sarajevo je objasnio kako je saslušao radnike, te kako je u stalnom kontaktu s njima, ali da problem moraju riješiti radnici između sebe.

– Ovo je problem između članova Sindikata radnika Centra koji nema veze sa menadžmentom. Što se tiče uslova rada svi radnici dobijaju na vrijeme plaću, njihova prava su ispoštovana i razloga za generalni štrajk nema. Sindikat ima svoje unutarstranačke izbore i menadžment ne želi u to da ulazi. Što se zahtjeva tiče činjenica je da smo mi prošle sedmice dobili odobrenje Vlade KS-a da krenemo u sistematizaciju tako da će se odlukom Vlade KS-a raditi izmjene i dopune rješenja uposlenika, usklađivanje sa sistematizacijom. Svi koji su do sada radili na tim pozicijama, aktom Vlade idu u reizbor. Niko neće ostati bez posla, čak ćemo i povećati plate, tako će najniže plate, koje su do sada bile 409 KM, u zavisnosti od koeficijenta biti veće za 50-100 KM, najavio je Curić.