Radnici Sarajevotekstila najavili tužbe, Mijović podržao radnike

BiH

sarajevo tekstil (26)

Radnici Sarajevotekstila na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu najavili su tužbe protiv predsjednika Nadzornog odbora Gorana Jovanovića i direktora Kenana Harbe koje krive za probleme u kojim se kompanija nalazi već godinu dana.

Sindikalna povjerenica Sarajevotekstila Nizaheta Menzilović tvrdi da Jovanović može riješiti trenutno stanje, ali to ne želi jer mu je cilj doći do nekretnina.

Pozvala je Finansijsku policiju i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da hitno djeluju radi rješavanja agonije radnika te kompanije, te prozvala vlast Kantona Sarajevo zbog nepoduzimanja zakonom predviđenih radnji na zaštiti prava radnika Sarajevotekstila i kazala da će ih smatrati saučesnicima u pljački ukoliko tako nastave.

Također, Menzilović je uputila poziv Poreznoj upravi FBiH da sredstva s jednog računa Sarajevotekstila budu iskorištena za isplatu dugovanja radnicima, i dodala da je i novoimenovani direktor Vlastimir Mijović jučer podnio ostavku.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Beširević naglasila je da su od Ambasade Italije u BiH tražili da se uključi u rješavanje problema Sarajevotekstila jer su većinski vlasnici iz te zemlje, te da su dobili pozitivan dogovor.

Povodom press-konferencije koju su organizirali radnici Sarajevotekstila oglasio je i Vlastimir Mijović.

“Nakon prijave na konkurs za izbor direktora Sarajevotekstila d.d. Sarajevo, Nadzorni odbor me imenovao na tu dužnost 27. maja 2015. godine. Krenula je i procedura za zakonsku registraciju mog postavljenja pri nadležnom sudu, a ja sam počeo sa upoznavanjem sa stanjem u ovoj kompaniji. Odmah sam se sastao i sa predstavnicima sindikata i podržao sve njihove zahtjeve, koji su potpuno opravdani. Obećao sam da ću im u tome maksimalno pomoći.

Nažalost, već trećeg radnog dana morao sam obaviti iznenadnu hiruršku intervenciju, koja je pokrenula lanac hroničnih bolesti, koje su me onemogućile da dalje radim. Podnio sam ostavku na dužnost imenovanog, ali zakonski još neverifikovanog direktora koji u Sarajevotekstilu nije zasnovao ni radni odnos”.

Mijović se zbog kratkog boravka u firmi nije stigao upoznati sa svim problemima u Sarajevotekstilu, ali je na osnovu izjava radnika kaže shvatio da su njihovi zahtjevi opravdani.

“Svi zahtjevi radnika koje sam imao priliku saslušati, apsolutno su opravdani i pružam im, privatno, punu podršku u pokušaju da ih realizuju. U situaciji kad imaju višemjesečni vakuum u Upravi, koja nema direktora – a ja to u suštini nisam ni postao, jer je imenovanje bili samo početni, ali ne i završni korak – adresa za njihove zahtjeve su vlasnici kompanije i Nadzorni odbor.

Da me zdravstveno stanje nije spriječilo, bio sam spreman da pomognem u pokušaju revitalizacije ove kompanije, iako su objektivne šanse za to bile nevelike”, istakao je Mijović uz napomenu da za kratko vrijeme koje je proveo u ovoj firmi nije dobio niti tražio bilo kakvu novčanu naknadu.

Današnjoj pres-konferenciji prisustvovalo je i 20 članova Sindikata trgovine Norveške da bi pružili podršku kolegama iz Bosne i Hercegovine.