Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Tuzla-Kvarca: Gladovaćemo, ali daleko od očiju javnosti

tuzla-kvarc-strajk-gladju

Grupa radnika Tuzla-Kvarca od ponedjeljka će se zatvoriti u krug preduzeća i nastaviti štrajk glađu, izolovana od javnosti i gostiju.

Na ovaj korak su se odlučili, jer ni 12 dana nakon štrajka glađu niko od predstavnika kantonalnih vlasti nije reagovao na njihov vapaj. Vlada TK-a istu bešćutnost pokazala je i za vrijeme štrajka radnika Livnice i Konjuha.

“Sramno je ovo. Tuzla je jasno pokazala da je digla ruke od svojih radnika. Politika je jasno pokazala da je ne interesuju obični ljudi, sve dok ih ne može iskoristiti. Svi oni snose odgovornost za zdravstveno stanje ovih radnika, jer svjesno okreću glavu od problema koji se može riješiti i najmanjim naporom”, kazao nam je Senad Mehanović, predsjednik Sindikata.

Služba hitne pomoći je u nekoliko navrata dolazila, a prije dva dana pregledali su čak šest radnika, čije je zdravlje ozbiljno narušeno. Međutim, radnici su odbili hospitalizaciju, jer je ne mogu platiti.

Podsjećamo, Vlada TK-a je odlučila potpisati ugovor o koncesiji sa Tuzla-Kvarcom. Nakon toga, na jednom sastanku sa predstavnicima Vlade TK-a glavni tužilac TK-a Tomislav Ljubić poručio im je da dobro paze ulazeći u posao sa ovom firmom, jer postoje indicije da je njena uprava počinila brojna krivična djela. U međuvremenu, pomoćnik direktora Tuzla-Kvarca Zlatan Velagić prijavio je pomoćnika kantonalnog ministra industrije Bahira Imamovića, koji je od ove firme tražio 30 hiljada KM da im sredi koncesiju. Nakon što je Imamović uhapšen, a kantonalna Vlada upozorena na indicije o kriminalu, Tužilaštvo TK-a je podiglo optužnicu protiv Tuzla-Kvarca, ali ne zbog privatizacije, već teške krađe pijeska, a Vlada TK-a je povukla odluku o koncesiji.