Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Željezare ispred Uprave preduzeća: Dali smo rok Vladi FBiH

BiH

protest_radnici_zeljezara_zenica_direkcija1_07022018

Oko 250 radnika Željezare Zenica danas su se ponovo okupili ispred zgrade Uprave preduzeća, gdje čekaju da budu ispunjena obećanje Vlade Federacije BiH u vezi s uplatom 3,5 miliona KM za njihovih 12 plata i otpremnine, te za uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje za 64 radnika, javlja BHRT.

Prema riječima predsjednika Sindikata Željezare Avdije Halilovića, odlučeno je da se sačeka kraj ove sedmice kako bi Vlada, vlasnik Željezare, ispoštovala svoj dio obaveza prema radnicima.

Obavezu isplate 12 zaostalih plata i otpremnina, te doprinosa za PIO, Vlada Federacije BiH preuzela je nakon višednevnih protesta radnika Željezare, štrajka glađu i blokada magistralnog puta M-17.

Radnici su na današnjem protestnom okupljanju dali rok Vladi da do kraja sedmice prebaci 3,5 miliona KM na račune radnika.

“Puštamo rok Federalnoj vladi. Ja bi volio da to danas bude uplaćena sredstva, da smirimo ljude, međutim ako ne bude do kraja sedmice uplaćena sredstva, nažalost vjerovatno ćemo ponovo imat probleme. Ja ne prijetim nikome, pazite, da me ne shvate pogrešno. Federalna vlada je uradila jedan dio posla, drugi dio nije izvršila prebacivanje sredstava. Sad ko će to prebacit, kako će, nas to puno ne interesuje, nas interesuju sredstva”, rekao je predsjednik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović, prenosi BHRT.

Ukoliko obećana sredstva ne budu operativna u skladu s postavljenim rokom, najavljeno je da će radnici Željezare već od ponedjeljka ponovo radikalizovati svoje proteste.