Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Željezare Zenica ne žele dati imovinu u bescjenje

radnici zeljezare zenica – press

Radnici zeničke Željezare poručili su da će nastaviti borbu za prava, odnosno, uvezivanje staža i očuvanje mogućih radnih mjesta, te da neće pristati na prodaju imovine nekadašnjeg giganta u bescjenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Avdija Halilović, predsjednik sindikata radnika Željezare rekao je kako neće dopustiti da se imovina Željezare proda “za džaba”.

“Sa stečajnim smo upravnikom u kontaktu. Ono što nam je prioritet je uvezivanje staža radnicima. Četvrtog aprila bi sudu trebala biti dostavljena dokumentacija nakon čega bi se trebalo ići u prodaju imovine. Ne možemo ništa uvezati dok se ne proda imovina. Ono što tražimo je da se imovina prodaje onoliko koliko vrijedi, a oni koji misle da imovinu Željezare mogu dobiti džaba, neka ne dolaze ovamo. I oni radnici koji su otišli na biro spremni su se boriti. Želimo da se imovina proda onoliko koliko vrijedi i da se od toga namire sredstva za uvezivanje staža. Htjeli smo da se prvo namire radnici, a da onaj dio Željezare koji može raditi da radi. Imamo restoran u direkciji koji je mnoge hranio, možemo to pokrenuti, vratiti zakupe, pokrenuti skele i da oni koji budu radili imaju svoje doprinose”, rekao je Halilović, nadajući se da će se na ovaj način sačuvati 150 do 200 radnih mjesta.

Halilović je rekao kako se njihova borba nastavlja u smjeru uvezivanja staža za sve radnike te da se od prve prodaje imovine uveze staž za radnike koji trebaju ići u penziju već ove godine.

“Radnici Željezare sada traže uvezivanje staža i da se imovina Željezare ne prodaje u bescjenje. Mi ćemo djelovati u tom pravcu. Oko 350 radnika čeka uvezivanje staža, a bit će i preko stotinu ljudi koji treba da idu u penziju. Tražimo samo da bude cijena imovine realna, a mi nismo odustali ni od koncepta da se zadrži oko 150 do 200 radnih mjesta. Stava smo da se od prve prodaje imovine namire sredstva za oko 97 kolega koji trebaju ići u penziju. Scenarijo koji ne očekujemo je da se imovina proda po nižoj cijeni nego što jeste, mi ćemo protestovati. Sud i stečajni upravnik odlučuju o imovini, tražimo da se da realna cijena, da se procijeni kako jeste i da se po tome proda imovina i da se namire sredstva”, rekao je Halilović.

Radnici Željezare su nakon protesta, blokiranja magistralnog puta M-17 u nekoliko navrata dobili obećanje od Vlade Federacije BiH, u čijem se vlasništvu nalazila Željezara, da će im potraživanja od 13 plata i otpremnine biti uplaćene, što je i urađeno krajem januara. Željezara se sada nalazi u stečajnom postupku, u kojem slijedi uvezivanje staža radnicima, te prodaja imovine Željezare.