Radnici “Željezare” Zenica traže uvezivanje staža te prijete tužbom

BiH

260918_zeljezara

Drugi put u sedam dana, oko 100 radnika preduzeća „Željezara“ Zenica u stečaju okupilo se ispred zgrade Uprave, gdje su protestirali zbog neuplaćenog staža za proteklih 14 godina.

Stečaj nad ovim preduzećem otvoren je u januaru ove godine, a 4. aprila održano je i izvještajno-ispitno ročište na Općinskom sudu u Zenici, na kojem je izabran stečajni upravnik Mirza Jarić te mu je odobreno da prodajom imovine preduzeća može namiriti obaveze prema radnicima.

-Nažalost, prodaja imovine ide vrlo slabo.Prodate su samo dvije hale, za oko 400.000 KM, ali ni taj novac nije još naplaćen. Međutim, to nije dovoljno ni da se uplati staž za naših 15 kolega koji ove godine mogu ići u penziju. Za to treba oko 2,5 milona KM.

Mi tražimo od Vlade FBiH da nam, iz 50 miliona duga koje imaju prema ovom preduzeću, a što je utvrdila i revizorska kuća koju je uputila Vlada FBiH, uplate doprinose te da završimo ovu priču. Ostavit ćemo još jedan rok, do kraja ove sedmice, da sjednemo i dogovorimo se. Inače ćemo podići tužbu pred sudom za naplatu spomenutog duga od FBiH – najavljuje predsjednik Sindikata Avdija Halilović.

On najavljuje, ako uplate 10.000 KM takse te krenu u sudski postupak, da će ići do kraja te da će s tim papirom izaći i na cestu.

-Onda ćemo ponovo ići i pred Federalnu vladu, bez obzira na to ko budetamo sjedio, i reći: Evo, Federalna vlada ne poštuje sud, državu…Ali, ne krivimo mi samo ovu vladu i ne želimo da im vadimo oči, jer su za naše stanje krive sve dosadašnje federalne vlade. Kao što će biti kriva i naredna vlada.

Ovu tužbu mora odobriti Odbor povjerilaca „Željezare“ u stečaju, ali, iskreno se nadam da Federalna vlada neće dozvoliti da dođe do tužbe. Nego, da sjednemo i razgovaramo – ističe Halilović, koji najavljuje sastanak Odbora povjerilaca već iduće sedmice.

Predsjednik Samostalnog sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović podsjetio je kako je Vlada FBiH 10.12. 2015. godine donijela Zaključak kojim je priznala potraživanja te u tom zaključku utvrdila da će izmiriti dug „Željezare“ Zenica prema Poreskoj upravi FBiH na osnovu potraživanja koje „Željezara“ Zenica ima prema FBiH.

-Taj zaključak nikada nije implementiran. Šta više, on je 2016. godine stavljen van snage, a da mi nismo ni znali. Znači, ako se ne možemo dogovoriti, ima sud – kazao je Mujkanović, koji je pozvao političke stranke da podrže izglasavanje Zakona o uvezivanju staža FBiH, što je jedino sistemsko rješenje.

Njihove kalkulacije, kazao je Mujkanović, govore kako bi za ove namjene godišnje trebalo izdvojiti 30 miliona KM.

-Njima bi se staž uplaćivao sukcesivno, svake godine i kako budu ispunjavali uslove za penziju. Jer, država je najviše kriva za sve. Država, Porezna uprava i Finansijska policija, koji nisu radili svoj posao- smatra Mujkanović.

On je, na sastanku sa članovima Sindikata “Željezare” poručio i kako je tužbu trebalo podnijeti još prije 16 godina, a za što odgovornost snose i članovi Sindikata preduzeća.

-Svi ste, koji ste bili u Sindikatu, znali da je to tako. Ne postoji nikakav drugi način, jer sve smo moduse iscrpili. Kada budete imali pravosnažnu presudu u svojim rukama, onda vaši zahtjevi dobijaju na težini- poručio je sindikalnim kolegama Mujkanović.