Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Željeznica RS-a nastavili štrajk glađu, odbacuju optužbe uprave

zeljeznice_rs_blokada_pruge_1
Arhiva

Jedan broj radnika Željeznica Republike Srpske (RS) nastavio je i danas štrajk glađu te tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva.

Predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću Zlatko Marin izjavio je Feni da je u štrajku 11 njegovih kolega, a očekuju da im se pridruži još nekoliko na banjalučkoj željezničkoj stanici.

Uprava im, kaže, duguje četiri naknade po osnovu prijevoza, a jutros im je uplaćen iznos za jedan topli obrok i sada im se duguju još dva.

Marin tvrdi da oni samo traže da uprava poštuje zakon u isplati materijalnih davanja radnicima te da ne moraju protestima i štrajkovima tražiti ono što im pripada.

Podsjeća da su sudskim putem morali tražiti isplatu ranije umanjenih naknada te da imaju pravosnažne presude na ukupni iznos dugovanja od oko 20 miliona KM.

Odbacio je navode rukovodstva Željeznica RS-a da štrajk nije organizovan u skladu s zakonom, ističući da ne ugrožavaju proces rada i bilo čiju sigurnost.

Marin je ogorčen izjavom resornog ministra Neđe Trninića, da radnici ugrožavaju započeti proces restruktuiriranja ovog preduzeća.

-Šta su to oni dobro počeli da rade? Doveli su preduzeće u ogromne gubitke i smanjili su radnicima plaće, a žele povećati rukovodicima. Činjenica je da su napravili gubitke i smanjili radnicima plate, unazad pet šest godina nama je oteto preko 20 miliona radničkih primanja. Otimaju radničke pare, a sad su došli na ideju da sebi povećaju plaće. Otkuda za to pare – pita on.

Zbog štrajka glađu uprava Željeznica je jučer odlučila je da im blokira ulaz u banjalučku željezničku stanicu, a Marin kaže da su morali po zakonu da ih dozvole da koriste prostoriju u toj zgradi.

-Stanica je bila zaključana tri sata i svaki dan uprava krši zakon, a niko ne reaguje. Iako smo upravi zvanično uputili zahtjev i obavijestili ih da smo u štrajku i zbog čega da nam obezbjede prostorije što su dužni po zakonu na to su se oglušili i tvrde da je štrajk nezakonit. Tražimo da se poštuje zakon i da se sankioniše onaj ko ga krši – zaključio je predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u ovom javnom preduzeću.

Uprava Željeznica RS-a u saopštenju objavljenom na sajtu ovog preduzeću pozvala je radnike na razumijevanje za poteze koje čine na poboljšanju stanja i aktivnosti koje zajedno sa Vladom RS preduzimaju na reorganizaciji i rješavanju svih problema željezničkih radnika uz učešće Svjetske banke, kao i da se “vrate svojim redovnim radnim aktivnostima a da se svi problemi rješavaju u skladu sa zakonom u redovnim procedurama”.

“Postupci pojedinih radnika koji su se odlučili na ovakav čin izražavanja ličnog nezadovoljstva ne može se smatrati štrajkom, kako u svojim istupima navode, jer isti nije organizovan u skladu sa Zakonom o štrajku. Radnici moraju biti svjesni posljedica ne samo po lično zdravlje već i po njihov radno-pravni status, zbog postupanja mimo važećih propisa, te Uprava poziva sve radnike, koji su se odlučili za takozvani štrajk glađu da odustanu od daljeg ugrožavanja vlastitog zdravlja, a da svako nezadovoljstvo vezano za ostvarivanje prava iz radnog odnosa rješavaju u skladu sa važećim zakonskim propisima”, stav je Uprave Željeznica RS-a.