štrajk glađu

Radnici “Zenicatransa” ne odustaju: Kasumović nam se nije udostojio ni obratiti (FOTO)

zenicatrans strajk (6)

Račun firme blokiran je 31. decembra 2019. godine zbog čega nije bilo moguće nabaviti gorivo za dalji rad te je nastala blokada autobuske stanice u Zenici koja traje i danas.

Nakon što je grupa od oko 20 radnika “Zenicatransa” jutros stupila u štrajk glađu zbog nezadovoljstva stanjem u kojem se ova kompanija nalazi, radnici ulaze u prvu noć štrajka te poručuju da ne odustaju od svog zahtjeva za reprogramom duga ove kompanije prema Poreznoj upravi, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od radnika koji učestvuje u štrajku glađu, Hazrudin Bilić rekao je za Anadolu Agency (AA) kako radnici neće odustati od svojih zahtijeva, te da se svi štrajkači za sada dobro osjećaju.

“Što se tiče stanja štrajkača, relativno je dobro, nemamo nikog kritičnog. Imamo jednog kolegu koji je na inzulinu, a ovdje je s nama. Stanje je dobro, pa vidjet ćemo šta će biti. Imamo najavu da će nam se sutra priključiti još kolega, pa ćemo s njima u dogovoru vidjeti kako ćemo dalje. Gradonačelnik Zenice se nije udostojio da nam se obrati na bilo koji način i ako budemo vidjeli da nema drugog izlaza, pristupit ćemo radikalnoj mjeri našeg štrajka”, rekao je Bilić, s obzirom na to da su radnici koji štrajkuju danas dan proveli bez hrane, ali su uzimali vodu, te bi se od sutra mogli nastaviti svoj štrajk i bez uzimanja vode.

Hazrudin Bilić

Jutros je i grupa od oko stotinu radnika ove firme održala mirnu protestnu šetnju do zgrade Gradske uprave Zenice, gdje su očekivali sastanak sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem.

“Kolege su nam prenijele, mi smo razočarani. U sali Gradske uprave Zenice dočekali su ih saradnici gradonačelnika koji im nisu mogli ništa konkretno ponuditi niti su sugerisali, počeli su pričati neke priče i nisu razumjeli šta oni zaista hoće. Ljudi su napustili salu iznenađeni, mi smo očekivali da će se nešto desiti, no ovo je po nama samovolja jednog čovjeka”, rekao je Bilić.

Bilić je naglasio kako radnici neće pristati na parcijalno pokretanje određenih linija.

“Ja lično, a i moje kolege, mi idemo do kraja. Kako će se ovo završiti, ne znam, mi nećemo izići dok se ovaj naš jedan jedini uslov ne riješi, a to je da nam gradska uprava dogovori sa Poreznom upravom izmiri naša potraživanja koja smo mi časno i pošteno zaradili. Mi razumijemo našeg direktora, on je pod velikim pritiskom, on je nemoćan da bilo šta značajnije uradi. Nama ništa ne znači pokrenuti dvije, tri ili pet linija, mi želimo da startujemo komplet, i autobusku stanicu i saobraćaj, to parcijalno aktiviranje naših linija, mi to ne prihvatamo, ili radimo svi ili ne radi niko”, kazao je Bilić.

S obzirom na niske vanjske temperature, radnici borave u holu autobuske stanice u Zenici.

“Mi se nemamo čime opremiti, samo da nam nije hladno. Imamo samo volju i ništa više. Mi smo se psihički pripremili da ovo može trajati deset dana. Nismo došli sa pretpostavkom da ćemo ostati dan ili dva, nego da ćemo ostati dok se ne riješi naš problem”, rekao je Bilić.

Radnici su posljednju platu primili za mjesec oktobar prošle godine, u visini 300 KM te potražuju da im se isplati i ostatak oktobarske plate, kao i plate za novembar i decembar. Bilić je pojaasnio u kakvoj situaciji se nalaze radnici ovog preduzeća.

“Ja sam jučer podigao 200 KM, ušao u crveno, da bih platio struju, da ne isključe kući, televiziju i vodu. Došao sam ovdje. Moje kolege su i u gorim situacijama, imaju malu djecu, ja nemam djecu koju školujem, imam odraslu djecu, a oni su i u goroj poziciji”, rekao je Bilić.

Račun firme blokiran je 31. decembra 2019. godine zbog čega nije bilo moguće nabaviti gorivo za dalji rad te je nastala blokada autobuske stanice u Zenici koja traje i danas.

Račun firme je trenutno odblokiran, no radnici ne žele odustati od štrajka dok se njihovi zahtijevi ne ispune u potpunosti.

Kako je ranije danas za Anadolu Agency (AA) izjavio Huso Sarvan, predsjednik sindikata radnika “Zenicatransa”, ukupan dug ovog preduzeća prema Poreznoj upravi je oko 3,9 miliona KM.