Radnički šator pored zgrade Vlade TK, a u Vladi zadovoljni radom u prvih 100 dana (FOTO)

BiH

radnici ttu (3)

U vrijeme dok je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona podnosio izvještaj o prvih 100 radnih dana Vlade Tuzlanskog kantona, nezadovoljni radnici firme TTU postavili su šator u kojem namjeravaju protestvovati u blizini zgrade u kojoj je smještena kantonalna vlast.

“Nećemo stvari više gurati pod tepih, jer tamo mjesta više nema. Vlada TK više nema novca za kupovinu socijalnog mira. U ova 104 radna dana u mandatu, imali smo 44 javna protestna okupljanja pred Vladom TK, ali sam zadovoljan postignutim rezultatima, imajući u vidu da smo radili pod pritiscima”, izjavio je, između ostalog, premijer Gutić na konferenciji za novinare.

Istakao je nezadovoljstvo zbog obećanja od strane Vlade FBiH, koja je obećala pomoć Tuzlanskom kantonu u vidu donošenja zakona i finansijske podrške.

“Moramo razmišljati o nekoj vrsti ekonomske autonomije, jer se mi trebamo pitati o tome kako upravljati resursima koje ovdje imamo”, zaključio je Gutić.

Također je izrazio mogućnost da se problem TTU-a riješi restruktuiranim stečajem.

“Menadžment TTU-a u roku nije ispunio obaveze za finansijsku konsolidaciju i restruktuirani stečaj jedino je rješenje. Imaju imovinu u vrijednosti od 21 milion KM, a obaveze od 22 miliona KM”, izjavio je Gutić.

Istovremeno, radnici TTU-a poručili su da od Nove godine gladuju.

“Do tada sam živio nekako sa 420 KM, a kako sam živio, ne znam ni ja sam. Sada nemam ni to”, izjavio je Husein Alibašić, jedan od 260 radnika TTU-a, navodeći da je ova firma dala nemjerljiv značaj u odbrani grada Tuzle i okruženja tokom agresije u BiH između 1992. i 1995. godine.