Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radojičić: Intenzivna stambena gradnja ugrozila banjalučko zelenilo

radojicic

Banja Luka nosi epitet grada zelenila i to treba sačuvati, ali i primijeniti nove prakse koje važe u razvijenim gradovima i državama Evrope, rekao je danas gradonačelnik ovog grada Igor Radojičić.

– Krajem XIX vijeka, jedan austrijski general je zasadio 17 kilometara drvoreda u Banjoj Luci, sa 4.700 stabala. Interesantno je da su tada domaći stanovnici bili protiv te akcije, jer su navikli da na tim mjestima sade šljive, jabuke, kruške i drugo voće. Konture tih drvoreda i danas su prisutne u našem gradu, a 130 godina kasnije, mi smo ponosni na ovakav izgled našeg grada, rekao je Radojičić na početku konferencije o temi Banja Luka – kako do statusa ekološki održivog grada, održivi i međusobno povezani gradovi Evrope.

Procjenjuje se da danas u Banjoj Luci ima oko 120.000 stabala i pedesetak kilometara drvoreda, što predstavlja, kazao je, pravo bogatstvo.

-Intenzivna stambena gradnja ugrozila je naše zelenilo i sada je potrebno plansko vraćanje na ono što Banja Luka baštini decenijama – zaključio je Radojičić.

Šesta konferencija Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti održava se uz prisustvo 20 inostranih stručnjaka iz više evropskih zemalja i tima IRE, kao i oko 50 predstavnika lokalnih zajednica Republike Srpske i predstavnika naučnih, obrazovnih i privrednih institucija.

Na skupu će se, između ostalog, govoriti o planovima izgradnje i razvoja po najvišim ekološkim standardima gradova evropskih regiona i iskustvima tih gradova u toj oblasti.

Putem dvaju panela bit će riječi o gradnji ekološki održivih i ‘pametnih’ gradova, kao i o mapi puta za evropsko područje saobraćaja kroz povezivanje urbanih regiona.

Ova konferencija pružit će analizu trenutnog presjeka stanja u evropskim gradovima i fokusirat će se na politike i strategije za gradove koji se nalaze na početku tog procesa.