Radojičić: Prijedlog novog grba Banje Luke u najskorije vrijeme

radojicic

Komisija za utvrđivanje prijedloga rješenja izgleda grba Grada Banja Luka, koji je prije četiri godine proglašen neustavnim, održala je danas u Gradskoj upravi prvu sjednicu.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je predsjedavao Komisijom, rekao je da će se pokušati naći rješenje novog grba, koje je održivo i prihvatljivo za sve.

Tvrdi da će prijedlog novog grba Banje Luke u najskorije vrijeme biti upućen Skupštini Grada na razmatranje.

Odlukom Ustavnog suda Republike Srpske od 20. februara 2013. godine navedeno da postojeći grb Grada Banja Luka nije u skladu sa Ustavom RS, uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj.

Međutim, do danas nije izmijenjen taj simobol najvećeg grada RS-a.

Gradska uprava je u 2014. godini putem dva konkursa pokušala, bez uspjeha, da utvrdi novi izgled grba Grada Banje Luke, zatim je odbijeno još jedno predloženo rješenje.

Autori zadnjeg idejnog rješenja grba Banje Luke bili su Srđan Marlović i Zoran Nikolić, heraldičari iz Beograda, ali ono nije prihvaćeno ni od političara ni javnosti.

U skupštinskoj raspravi naglašeno je da se u ponovnom procesu izrade novog prijedloga za grb i zastavu Banje Luke moraju uključiti stručnjaci, ali i predstavnici političkih partija.

Banja Luka je samo jedna od lokalnih zajednica u RS-u gdje je još u upotrebi neustavni grb.