banja luka

Radojičić: Zdravstveni sistem prenapregnut, 5.000 građana u izolaciji

radojicic_trgovine_vrtici (1)

U Banjaluci je trenutno preko 5.000 osoba u izolaciji, jer su pozitivni ili zbog kontakta s pozitivnim osobama

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je čitav zdravstveni sistem prenapregnut, i primarna zdravstvena zaštita i nivo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i bolnica širom ovog entiteta Bosne i Hercegovine te je zamolio sve građane da minimiziraju broj kontakata i okupljanja na ono što je minimalno neophodno, javlja Anadolu Agency (AA).

“S jučerašnjim danom mi smo, na nivou primarne zdravstvene zaštite odnosno Doma zdravlja imali preko 5.000 osoba u Banjaluci koji su registrovani kao pozitivni-aktivni ili u izolaciji zbog kontakta”, rekao je Radojičić prilikom današnje posjete UKC RS.

Prema njegovim riječima, značajan broj ljudi još čeka na pregled ili testiranje na koronavirus, a puno je onih koji se ne javljaju u zdravstvene ustanove i sami se liječe kod kuće.

On je naveo da se timovi svakodnevno preraspoređuju iz porodičnih ambulanti.

“Kada na ovih 5.000 broj lica koji traže pregled, rendgensko snimanje i testiranje dolazi se do brojeva na koje primarna zdravstvena zaštita ne može da odgovori u roku dva ili tri dana. Imamo apsolutno preopterećen sistem”, naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik Banjaluke rekao je da će biti nastavljeni besplatni zdravstveni pregledi za kardiovaskularna i maligna oboljenja, s ciljem da se prevencijom rano otkriju ove bolesti.

Radojičić je s Vladom Đajićem, direktorom UKC RS, razgovao o kapitalnim projektima koju su predviđeni da se realizuju na lokaciji Paprikovac uz podršku i koordinaciju Vlade RS i Grada Banjaluka. Iz UKC RS navode da je Grad Banjaluka kroz izmjene regulacionog plana podržao projekte i unaprijedio infrastrukturu ove ustanove.

U narednom periodu planirana je izgradnja zgrade Instituta za onkologiju koji je zbog povećanog broja onkoloških oboljenja neophodan kako bi ovi pacijenti dobili najsavremeniju zdravstvenu zaštitu na jednom mjestu. Planirana je izgradnja Klinike za psihijatriju i kompleksa garaža čime će trajno biti riješen problem parkinga za sve pacijente i zaposlene UKC RS.

U planu je projekat rekonstrukcije zgrade Ginekologije u kojoj se nalaze i Klinika za dječije bolesti i Klinika za dječiju hirurgiju, a rekonstruisaće se i zgrada Klinike za infektivne bolesti. Takođe, Regulacionim planom obuhvaćena je izgradnja objekata Medicinskog fakulteta, Centra za obrazovanje i istraživanje, Fakulteta zdravstvene njege i Medicinske škole.

Đajić je rekao da su razgovarali i o zbrinjavanju pacijenata u UKC RS, ali nije želio da razgovara o raspoloživim kapacitetima i zdravstvenim radnicima u UKC RS kada su u pitanju oboljeli od COVID-a navodeći da će o tome održati konferenciju za novinare na tu temu.