Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trebinje

Radomir Milić oslobođen optužbe za ratni zločin zbog nedostatka dokaza

trebinje
Foto: BIRN BIH

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić je obrazlažući presudu rekao da Sud, detaljnom analizom dokaza, nije mogao doći do pouzdanih saznanja o činjenicama vezanim za ranjavanje Amira Salkovića

Radomir Milić je nepravosnažnom presudom trebinjskog Okružnog suda zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe za ratni zločin počinjen u Trebinju u junu 1992. godine, piše Detektor.ba.

Milić je oslobođen optužbe da je – neutvrđenog dana u junu 1992., kao pripadnik Specijalne policije Trebinje, naoružan automatskom puškom – došao s pripadnicima policije u mjesto Lastva u namjeri da mobiliše lica nesrpske nacionalnosti i teško ranio Amira Salkovića, pucajući rafalno u njegovom pravcu.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Duško Popić je obrazlažući presudu rekao da Sud, detaljnom analizom dokaza, nije mogao doći do pouzdanih saznanja o činjenicama vezanim za ranjavanje Amira Salkovića.

Sudija Popić je naveo da je optužnica bazirana na samo jednom dokazu – izjavi oštećenog koji je naveo da je kritičnog dana među licima koja su pucala u njegovom pravcu prepoznao optuženog.

Sud, međutim, smatra da taj iskaz nije pouzdan da bi se moglo utvrditi da je Milić zaista počinio krivično djelo koje mu je stavljeno na teret.

U obrazloženju je navedeno da su u potpunosti izostali dokazi za tvrdnje Tužilaštva da je Milić, kao pripadnik Specijalne policije Trebinje, vršio mobilizaciju lica nesrpske nacionalnosti.

Sud je izveo suprotan zaključak – optuženi Milić je u to vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije, a mobilizaciju su vršili pripadnici vojnih snaga, a ne Specijalne policije.

“Presudom kojom se optuženi oslobađa optužbe zbog nedostatka dokaza, isti se ne proglašava nevinim već se utvrđuje da njegova krivica nije pouzdano dokazana na način kako mu je to optužnicom stavljeno na teret“, obrazložio je sudija Popić.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske.