Radomir Vuković osuđen na 20 godina zatvora

BiH

Radomir Vuković

U postupku odlučivanja povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 27.oktobra 2015.godine kojom je ukinuta presuda Suda Bosne i Hercegovine od 25.januara 2012. u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona, nakon održane javne sjednice Apelacionog vijeća, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 17. decembra 2015. godine donijelo presudu kojom je presuda Suda BiH od 25. januara 2012. godine, preinačena u dijelu primjene materijalnog zakona i odluke o kazni tako da su radnje za koje je Radomir Vuković prvostepenom presudom oglašen krivim pravno kvalifikovane kao krivično djelo genocid Krivičnog zakona SFRJ, koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

S tim u vezi, Sud je osuđenom Radomiru Vukoviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. U preostalom dijelu, presuda Suda Bosne i Hercegovine od 25. januara 2012. godine je ostala neizmijenjena.

Sud Bosne i Hercegovine je presudom od 22. aprila 2010. godine tada optuženog Radomira Vukovića oglasio krivim za krivično djelo genocid KZ BiH i osudio ga na kaznu zatvora od 31 godinu.

Postupajući po žalbi branioca osuđenog, Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH je ukinulo prvostepenu presudu i odredilo održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. Nakon ponovljenog postupka, vijeće Apelacionog odjeljenja je izreklo drugostepenu presudu od 25. januara 2012. godine, kojom je tada optuženi Radomir Vuković oglašen krivim za krivično djelo genocid KZ BiH i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 31 godinu.

Ustavni sud BiH je na sjednici od 27. oktobra 2015. godine djelimično usvojio apelaciju branioca osuđenog Vukovića, utvrdio povredu prava apelanta iz člana 7. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (EKLJP), ukinuo presudu Suda od 25. januara 2012. godine, u dijelu koji se odnosi na primjenu blažeg krivičnog zakona i naložio Sudu Bosne i Hercegovine da “po hitnom postupku, donese novu odluku u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, saopćeno je iz Suda BiH.