Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar sigurnosti

Radončić: Carina mora deblokirati opremu za hitni smještaj ilegalnih migranata

radoncic (3)

Time bi se preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica

Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo sigurnosti BiH traže da Uprava za indirektno oporezivanje deblokira sredstva i opremu Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih migranata.

Navode da bi se time preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica.

– Služba za poslove sa strancima BiH informirala je Ministarstvo sigurnosti BiH da su im dežurni carinici u Sarajevu saopćili da će robu koja čeka, cariniti tek prvi radni dan, u ponedjeljak – navedeno je u saopćenju.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao predsjednik Koordinacionog tijela, traži od svih državnih uposlenika da ”zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje”.

– Ministar Radončić je zvao i čeka da mu se javi nadležni šef carinarnice. Ministarstvo sigurnosti BiH će koristiti javnost kao najvećeg saveznika da bi prestala situacija u kojoj smo dovedeni da prvi čovjek Ministarstva i Koordinacionog tijela BiH mora lično da zove da bi pojedine institucije imale odgovoran odnos prema pandemiji – navedeno je u saopćenju.

Zbog te situacije Koordinaciono tijelo će tražiti od direktora UIO-a Mire Džakule da ispita situaciju, naredi puno funkcionisanje carine vikendom, jer će, smatraju, ovakvih situacija da svi carinici moraju raditi vikendom biti sve više, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.