BiH

Ministar sigurnosti

Radončić: Carina mora deblokirati opremu za hitni smještaj ilegalnih migranata

21/03/2020

Time bi se preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica

Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo sigurnosti BiH traže da Uprava za indirektno oporezivanje deblokira sredstva i opremu Međunarodne organizacije IOM, kojim bi se hitno formiralo karantinsko naselje za 1.000 ilegalnih migranata.

Navode da bi se time preostali migranti sklonili sa sarajevskih ulica.

– Služba za poslove sa strancima BiH informirala je Ministarstvo sigurnosti BiH da su im dežurni carinici u Sarajevu saopćili da će robu koja čeka, cariniti tek prvi radni dan, u ponedjeljak – navedeno je u saopćenju.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao predsjednik Koordinacionog tijela, traži od svih državnih uposlenika da ”zaborave vikende, slobodne dane i vikend odnos prema poslu, jer se radi o minutama važnim za javno zdravlje”.

– Ministar Radončić je zvao i čeka da mu se javi nadležni šef carinarnice. Ministarstvo sigurnosti BiH će koristiti javnost kao najvećeg saveznika da bi prestala situacija u kojoj smo dovedeni da prvi čovjek Ministarstva i Koordinacionog tijela BiH mora lično da zove da bi pojedine institucije imale odgovoran odnos prema pandemiji – navedeno je u saopćenju.

Zbog te situacije Koordinaciono tijelo će tražiti od direktora UIO-a Mire Džakule da ispita situaciju, naredi puno funkcionisanje carine vikendom, jer će, smatraju, ovakvih situacija da svi carinici moraju raditi vikendom biti sve više, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.