BiH

Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Migranti u BiH trebaju biti smješteni u privremene šatorske objekte

07/03/2020

Premijer Tulumović upoznao je ministra Radončića o trenutnoj situaciji s kojom se suočava Tuzlanski kanton kada je riječ o migrantima

Za samo dva mjeseca i sedam dana u BiH je ušlo 3.560 evidentiranih migranata. Dnevno u našu zemlju uđe prosječno 100 migranata, od čega ih 80 posto završi Tuzli.

Trenutno u Tuzli, što u urbanom djelu šatorskog naselja, što u pokretu, što u privatnom smještaju, ima između 700 i 800 migranata. Unazad tri sedmice evidentan je povećan priliv migranata što situaciju sa migrantima dovodi do nivoa krize.

O rješavanju ovog problema razgovaralo se danas u Tuzli na sastanku kantonalnog premijera Denijala Tulumovića sa državnim ministrom za sigurnost Fahrudinom Radončićem.

Premijer Tulumović upoznao je ministra Radončića o trenutnoj situaciji s kojom se suočava Tuzlanski kanton kada je riječ o migrantima.

Kako je istaknuto, sve institucije vlasti moraju zajednički raditi na što bržem rješavanju problema migrantske krize.

Ilegalni migranti u BiH trebaju biti smješteni, kako je to u Turskoj ili drugim zemljama, u tzv. šatorske privremene objekte, naglasio je ministar sigurnosti BiH.

– Očekujem da ćemo naći zajedničko rješenje da se situacija u Tuzli poboljša, a što se tiče obećanja da će se na ovom kantonu graditi čvrsti novi objekti mislim da tu niko ne treba da hita i da sve što radi treba da radi uz punu saglasnost kantonalnih i lokalnih vlasti – kazao je Radončić.

Nakon sastanka s premijerom Kantona, ministar Radončić posjetio je Regionalni ured SIPA-e.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.