Ministar sigurnosti

Radončić na sjednici Vijeća ministara: BiH nije spremna za novi val migranata

radoncic vijece ministara

– BiH nije spremna dnevno primiti po 10.000 migranata. Teško se nosimo s brojem od nekoliko hiljada migranata koji su stalno tu. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i ja očekujem da će to tako i biti – istaknuo je Radončić

Pitanje migracija i koronavirusa dvije su tačke dnevnog reda današnje vanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je počela u Sarajevu.

Informaciju o migrantskoj krizi pripremilo je Ministarstvo sigurnosti BiH, a govoreći o ovoj temi državni ministar Fahrudin Radončić kazao je da BiH nije spremna za novi val migranata s Bliskog istoka nakon što je Turska otvorila granice i omogućila migrantima da krenu u pravcu zemalja Evropske unije.

– BiH nije spremna dnevno primiti po 10.000 migranata. Teško se nosimo s brojem od nekoliko hiljada migranata koji su stalno tu. Odgovor mora biti sveevropski, snažan i ja očekujem da će to tako i biti – istaknuo je Radončić ranije.

Državni ministri bit će upoznati danas i o poduzetim mjerama u Bosni i Hercegovini u vezi sa sprečavanjem pojave i suzbijanjem širenja zarazne bolesti koronavirusom (COVID – 19), a informaciju o tome pripremilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Sjednica dolazi u danu kada je potvrđeno da je prva osoba u BiH zaražena tim virusom od kojeg je širom svijeta preminulo oko 3.200 osoba od čega najviše u Kinu gdje je više od 80.000 zaraženih.