Predsjednik SBB-a

Radončić: Navijam da naša koalicija da gradonačelnika Mostara

Očekuje pod hitno, dodao je, da Vijeće ministara BiH vrati program hitnog zapošljavanja 1.400 graničnih policajaca

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić je ocijenio da je 2020. godina obilovala ogromnim izazovima, posebno je pandemija koronavirusa uzdrmala čitavu planetu pa i BiH, ali je 2020. godina donijela i pozitivne stvari – održani su izbori u Mostaru i došlo je do promjene u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Radončić je na konferenciji za medije danas kazao da je ekonomska kriza u BiH dostigla vrhunac, a da odgovori entitetskih vlada nisu adekvatni, zapošljavanja i nema, ali zato ima više otkaza. Za razliku od drugih država, rekao je, BiH nije našla načina da adekvatno odgovori na krizu.

Govoreći o rješenjima migrantske krize, ponovio je ranije izrečene stavove, a to da rješavanje krize ilegalnih migracija u BiH nije dobro jer od samog početka nije tretirano kao sigurnosno pitanje i nisu se donosile adekvatne odluke.

Radončić je obrazložio da je masovni dolazak ilegalnih migranata počeo s Vladom u kojoj je bio SDS i ministar Dragan Mektić.

– Upravo je vlada SDS-a i SDA etablirala nedopustivu praksu da pitanje ilegalnih migracija bude svedeno isključivo na bošnjačku odgovornost. Da smo u martu, kada sam to tražio, počeli s deportacijom ilegalnih migranata, mi danas ne bismo imali situaciju kakva je danas u Unsko-sanskom kantonu i sa tim nesretnim ljudima. I opet se sve završava na odgovornost Bošnjaka i bošnjačke politike što je nedopustivo – naglasio je Radončić.

Očekuje pod hitno, dodao je, da Vijeće ministara BiH vrati program hitnog zapošljavanja 1.400 graničnih policajaca, da se počne s legalnim deportacijama migranata a sve „kako bismo obeshrabrili dolazak budućih migranata“.

Radončić je govorio i o pandemiji koronavirusa te primijetio da je potpuno izostala reakcija s državnog nivoa vlasti, te da ne čudi podatak što je više od 4.000 umrlih od COVID-19. Vakcinacija protiv koronavirusa je počela i u državama regije, a u BiH niko i ne zna kada će vakcina doći i hoće li te ko je nadležan.

– Od Vijeća ministara BiH treba hitno tražiti da reaktivira rad korodinacionog tijela i da počnu da se bave strateškim rješavanjem pitanja koja su važna za život građana – naglasio je.

Smatra da je dobro što je došlo do promjene u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, te da treba podržati rad Tužilaštva BiH jer je, u borbi protiv sistemske korupcije, pokrenulo veliki broj istraga i procesuiralo znatan broj pojedinaca na najvažnijim funkcijama u državi

Također je izrazio zadovoljstvo održanim izborima u Mostaru, koji su jako važni za BiH.

– Izbori u Mostaru su važni. Smatram potrebnim i navijam da naša koalicija da gradonačelnika Mostara. Ali ko god bude gradonačelnik, imamo atmosferu u kojoj će ljudi raditi za dobrobit građana – zaključio je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Naglasio je da se BiH mora osloboditi svake vrste paternalizma, sami moramo rješavati svoje probleme.

On je građanima BiH poželio sretnu i uspješnu Novu 2021. godinu.