Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić ostaje u pritvoru narednih 30 dana

radoncic sudjenje

Sud BiH donio je danas odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera pritvora Fahrudinu Radončiću. Lideru SBB-a i osnivaču Dnevnog avaza određen je jednomjesečni pritvor!

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 27. januara 2016. godine, donio rješenje kojim je prijedlog usvojen te je osumnjičenom Fahrudinu Radončiću određen jednomjesečni pritvor. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda, kaže se u saopštenju Suda BiH.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo za koje se tereti, te mu je odredio pritvor zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke ili saučesnike, kao i postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti isto ili istovrsno krivično djelo, odnosno nastaviti sa vršenjem opisanih radnji ukoliko se nađe na slobodi.

Fahrudin Radončić osumnjičen je da je počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. stav 1. KZ BiH, krivično djelo ometanje rada pravosuđa iz člana 241.stav 1. i 2. KZ BiH, u vezi sa članom 26. KZ BiH i krivično djelo davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 219a. stav 1. KZ BiH.

Prema riječima tužioca Bože Mihajlovića, Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za Radončića zbog postojanja osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio krivično djelo ometanje istrage u sudskom predmetu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija.

Također, Tužilaštvo BiH Radončića tereti i za udruživanje radi činjenja krivičnog djela i obećavanja nezakonite nagrade ili koristi. Dautbašić i Radončić, na osnovu transkripta telefonskih razgovora, Zijadu Hadžijahiću, zaposlenom u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu “obećali” su da će njegovu suprugu Nermanu imenovati za ambasadoricu BiH u Sloveniji ukoliko on “izvrši pritisak na pravosuđe BiH.”

Radončić je uhapšen u ponedjeljak 25. januara u okviru akcije “Lutka 2”.

U istoj akciji ranije su, 11. januara ove godine, uhapšeni dugodišnji sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić i njegova nejvenčana supruga Bilsena Šahman također zbog pokušaja uticaja na svjedokinju Azru Sarić u decembru 2015. godine. Oboje su trenutno u jednomjesečnom pritvoru, javlja Anadolu Agency (AA).