Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić poziva Novalića, Vladu FBiH i SDA da hitno odgode prodaju FDS-a

fabrika duhana sarajevo – FDS

Povodom informacija da će se 1. septembra, putem Sarajevske berze i to na vanrednoj aukciji prodavati 39,9 % državnog paketa dionica za 42,7 miliona KM, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić javno poziva premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH da do daljnjeg odlože ovu prodaju, saopćeno je iz SBB, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Naime, prema zvaničnim podacima koje su objavili pojedini mediji, ukupni kapital FDS iznosi 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM. To je dvostruko više od iznosa koji traži Vlada FBIH, a posebna je stavka neraspoređene dobiti FDS-a, koja do početka ove godine iznosi čak 46,6 miliona KM.

Dodatno, Fabrika duhana Sarajevo je, osim osnovne prizvodnje i značajnog tržišnog udjela, vrlo veliki suvlasnik u „Vakufskoj banci“ i „BOR banci“ koje su se nedavno ujedinile. Uz to, FDS je suvlasnik i u brojnim kompanijama, samostalno vlasnički posjeduje hotele na Vlašiću i u Srebrenici, ima svoje udjele u Društvu za upravljanje fondovima i u njenom su vlasništvu brojne nekretnine u susjednim državama čija ukupna vrijednost iznosi i do 10-ak miliona KM.

SBB smatra da su Bosni i Hercegovini u poslijeratnoj privatizaciji načinjene nenadoknadive finansijske štete i stoga, kao koalicioni partner, poziva i rukovodstvo SDA, da se ova namjeravana brzopotezna i jeftina prodaja državnog kapitala odmah zaustavi, ozbiljno preispita i tek nakon toga donese najbolja ekonomska odluka po građane BiH.