Radončićevi advokati: Očekivali smo ovakvu odluku, slijedi žalba

IMG_8310

Komentirajući odluku Suda BiH da se Fahrudinu Radončiću odredi mjesec pritvora, njegov advokat Dragan Barbarić je kazao za “Dnevni avaz”:

– Što se tiče odluke Suda BiH po pitanju pritvora Fahrudinu Radončiću, iskreno govoreći, mi smo i očekivali takvu odluku s obzirom na okolnosti koje su pratile slučaj i njegovu političku motiviranost.

Izjavit ćemo žalbu i sačekati odluku drugostupanjskog suda, a onda dalje poduzimati sve ono što nam je zakon predvidio i omogućio – kazao je Barbarić.

vasvija vidovic (2)

“Sami ste svjedoci da je sudija na ročištu dopustio da se čita prijedlog sa prisluškivanim razgovorima preko pet sati što je neuobičajeno. Svi su svjedoci šta piše u tim materijalima, i koliko to ima veze sa krivičnim djelom”, kazala je Radončićeva advokatica Vasvija Vidović i dodala:

“Iako je odbrana tražila izuzeće postupajućeg tužioca Bože Mihailovića iz vrlo ozbiljnih razloga, i pored toga što su u sudnici sjedila još trojica tužilaca, sudinica je odlučila da nastavi rad sa tim tužiocem, umjesto da prekine raspravu što je bila dužna. Sva komunikacija koja je pročitana, a koju su vodili Radončić i Izetbegović ima politički sadržaj. Malo toga ili gotovo nimalo se ne odnosi na spornu svjedokinju Azru Sarić”, naglasila je Vidović.

vasvija vidovic (3)

Ukoliko Apelaciono vijeće odbije žalbu, Vidović je najavila sljedeći korak odbrane…

“Pisat ćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH, kao što smo uradili u slučaju Šahman. Obratit ćemo se svim meritornim međunarodnim institucijama i pravnim organizacijama”, zaključila je Vidović.