Radoslav Janković iz Doboja optužen za genocid u Srebrenici

BiH

srebrenica djecak

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Radoslava Jankovića (rođenog 1949. godine u mjestu Donja Paležnica, općina Doboj, državljanina Republike Srbije).

Optuženi se tereti da je u periodu od 11. jula do 19. jula 1995. godine, u svojstvu obavještajnog oficira u Odjeljenju za obavještajno – bezbjednosne poslove u Glavnom štabu VRS-a, svojim djelima i propustima, pomogao i podržao počinjenje krivičnih djela i propusta, učinjenih radi djelimičnog istrebljenja bošnjačkog naroda sa područja Srebrenice.

Optuženi je kao svjesni pomagač učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, kojeg su činile između ostalih i najviše strukture Glavnog štaba VRS, Bratunačke brigade, Zvorničke brigade, te razni drugi pojedinci i vojne i policijske jedinice, počinio krivična djela i propuste, znajući da njegova djela i propusti čine dio širokog i sistematskog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva.

Tereti se da je svjesno pristupio pomaganju ovog poduhvata u julu 1995. godine, nakon što se smjestio u Štab Bratunačke brigade, odakle je slao obavještajne informacije, te je učestvovao na sastancima na kojim se odlučivalo o odvajanju muškaraca od njihovih porodica i transportu žena i djece iz Zaštićene zone UN Srebrenica.

Prema navodima optužnice, optuženi Janković je u Potočarima, gdje se okupljalo bošnjačko stanovnišvo iz Srebrenice koje je tražilo zaštitu od strane UN-a posredovao kod komande Holandskog bataljona u evakuaciji bošnjačkog stanovništva.

Optuženi je uspostavio kontakt sa komandom Holandskog bataljona, tražeći da uđe u njihovu bazu, kako bi provjerio ima li među ženama i djecom vojnosposobnih muškaraca, ističući da će svi civili biti transportovani u Kladanj, da će se za ranjenike sam pobrinuti i da se evakuacija mora vršiti jer nema dovoljno hrane, dok je sve vrijeme održavao direktnu vezu sa General štabom, obavještavajući ih o evakuaciji i transportu civilnog stanovništva.

Optuženi se tereti da je grupi vojnih policajaca Bratunačke brigade izdao naredbu da civilno stanovništvo iz okoline Potočara sakupe i dovedu u bazu Holandskog bataljona kako bi bilo transportovano, također je i organizovao sačinjavanje spiskova žena, djece i muškaraca koji su se ukrcavali u kamione i autobuse, kako bi nakon što je transport civila iz Potočara bio završen, sačinio završni izvještaj o transportu civila iz Potočara.

Optuženi Janković tereti se da je bio u pratnji tri autobusa, puna zarobljenika koji su odvedeni u Orahovac, gdje su muškarci, bošnjačke nacionalnosti privremeno zatvarani a za koje je znao da će biti ubijeni, kao i da je nadledao evakuaciju više desetina ranjenika i lokalnog osoblja organizacije “Ljekari bez granica” iz Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u namjeri da onemogući odlazak ranjenika i lokalnog osoblja, te je odvraćao pažnju međunarodne zajednice koja je vršila pritisak u vezi sa izdvojenim muškarcima, te je u bazi UN-a dao lažnu izjavu kojom je namjeravao legitimizirati prisilno uklanjanje bošnjačkog stanovništva koje se se okupilo u Potočarima.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Genocid iz člana 171. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 31. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.