MICT

Radovan Karadžić će doživotnu zatvorsku kaznu služiti u Velikoj Britaniji

gettyimages-517209598

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, povećao je ranije kaznu Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostepenom postupku neodgovarajuća kazna

Radovan Karadžić doživotnu zatvorsku kaznu će služiti u Velikoj Britaniji, stoji u Odluci koju je potpisao Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab izjavio je:

“Radovan Karadžić jedan je od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid.

Bio je odgovoran za masakr muškaraca, žena i djece u genocidu u Srebrenici i svojim nemilosrdnim napadima na civile pomogao je u procesuiranju opsade Sarajeva.

“Morali bismo se ponositi činjenicom da je, od potpore Ujedinjenog Kraljevstva da osigura njegovo hapšenje, do zatvorske ćelije s kojom se sada suočava, Britanija podržala 30-godišnju potragu za pravdom za ove gnusne zločine.”

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik ICTY-a, 20. marta 2019. godine povećao je ranije kaznu Radovanu Karadžiću na doživotni zatvor za genocid u BiH ocijenivši da je 40 godina koliko je dobio u prvostepenom postupku neodgovarajuća kazna.

Žalbeno vijeće potvrdilo je gotovo sve elemente prvostepene presude.

Karadžić (73) je u prvostepenom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen na 40 godina zatvora za najteže zločine počinjene na području Evrope od Drugog svjetskog rata.

Prvostepena presuda kojom je 24. marta 2016. proglašen krivim za ratne zločine izrečena mu je temeljem optužnice koja ga je teretila po dvije tačke za zločin genocida, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja što su ih počinile snage bosanskih Srba tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.