Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autoceste fbih

Radovi na tunelu Hranjen ne mogu se nastaviti, nema dovoljno sredstava

98bf3479-8fc9-4422-a034-e28c4311ac13hranjen4

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta – Vladi FBiH

Radovi na tunelu Hranjen ne mogu se nastaviti jer nisu osigurana dodatna sredstva za daljnju realizaciju, saopćili su u utorak iz JP Autocesta FBiH.

– Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 posto ugovorom roka za završetak radova – podsjećaju iz tog poduzeća.

Tvrde kako je od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih učesnika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Uprave JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta – Vladi FBiH.

Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela “Hranjen”.

Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH, i to prema općim uvjetima ugovora FIDIC – Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova s manjim rizikom u odnosu na ranije stanje, navodi se u saopćenju Autocesta FBiH.