Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rajiču dvije godine zatvora za zločine u logoru “Dretelj”

presuda123

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Tonću Rajiča, bivšeg pripadnika Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) na dvije godine zatvora, za zločina u logoru “Dretelj” kod Čaplajine, koji je počinjen u augustu 1992., piše Balkanska istraživačka mreža u BiH.

Presudom je utvrđeno da je Rajič naišao pored prostorije sa rešetkom u kojoj je bila zatvorena svjedokinja „A“ i koju je vrijeđao i maltretirao je, nakon čega je repetirao automatsku pušku u namjeri da je ubije, pri čemu je odbio naredbu svjedoka „D“ da spusti oružje, što je kod oštećene za posljedice imalo tešku psihičku bol i patnju.

U obrazloženju odluke, predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić, naveo je da je u ovom slučaju bilo nužno primijeniti raniji Krivični zakon. Sud je ocjenom svih provedenih dokaza utvrdio krivičnu odgovornost optuženog.

“Prihvaćen je iskaz svjedokinje “A” koji je potkrijepljen ostalim dokazima i izjavom svjedoka “D”, a optuženog je prepoznala u fazi istrage, viđala ga je u Dretelju i od ostalih osoba je čula njegovo ime i prezime”, naveo je Begić te dodao, da je utvrđeno kako oštećena u vrijeme sukoba nije učestvovala u neprijateljstvima niti je pripadala bilo kojim snagama, već je imala status civila.

Rajič je prvostepenom presudom iz novembra 2017. oslobođen krivice za zločin u „Dretelju“, ali je Apelaciono vijeće ukinulo ovu odluku te je suđenje krenulo iz početka. Sa njim se sudilo i Ivanu Mediću kojem je Apelaciono vijeće izreklo jedinstvenu kaznu od 12 godina zbog zločina počinjenih u „Dretelju“.

Rajič je oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka, dok je oštećena sa imovinsko pravnim zahtjevom upućena na parnicu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.