RAK će zaštititi korisnike telekomunikacijskih usluga u BiH

RAK telekomunikacije

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Bosne i Hercegovine danas je održalo redovnu sjednicu na kojoj je, između ostalog, usvojilo prijedlog konkretnih aktivnosti i mjera za realizaciju Akcionog plana o zaštiti potrošača u oblasti telekomunikacija, koje su predviđene Državnim godišnjim planom za zaštitu potrošača BiH u 2015.

Usvojene mjere odnose se na postupanje operatora po prigovorima korisnika telekomunikacijskih usluga na kvalitet, obračun ili sadržaj usluge, kreiranje liste organizacija za zaštitu potrošača koje se bave i područjem usluga u telekomunikacijama, te uspostavljanje anketnog mehanizma za prikupljanje informacija od krajnjih korisnika.

Zaključeno je da će Vijeće nastaviti pratiti i podržavati aktivnosti i mjere koje će RAK preduzimati radi zaštite potrošača, korisnika telekomunikacijskih usluga u BiH.

Vijeće je prihvatilo Informaciju o zaključcima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa sjednice održane 10. juna 2015. povodom rasprave o Informaciji RAK-a o cijenama usluga mobilnih operatora u BiH, te konstatiralo da je neophodno izvršiti analizu stanja i poduzeti mjere radi osiguranja tržišnih kretanja koja će omogućiti da građani BiH obavljaju usluge mobilne govorne telefonije po približno istim uvjetima kao u drugim zemljama u regionu, u skladu s prijedlogom Predstavničkog doma PSBiH.

Također, Vijeće je usvojilo Informaciju o situaciji u procesu digitalizacije u BiH, te odobrilo da na javne konsultacije bude upućen nacrt Pravila o dopuni Pravila o naknadama za dozvole u radiokomunikacijama, u dijelu koji propisuje naknade za dozvole za TV stanice koje koriste radiofrekvencije za analogno zemaljsko emitiranje televizijskog programa u BiH poslije 17. juna 2015.

Vijeće je upozorilo da emitiranje TV programa, usljed neprovođenja procesa digitalizacije, u najvećem broju slučajeva neće biti moguće u okvirima dodijeljenih tehničkih uvjeta dozvole, te je ponovilo apel relevantnim državnim institucijama da što hitnije stvore potrebne preduvjete za prelazak na digitalno emitiranje u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz RAK-a.