Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RAK: Uskoro tender za dodjelu frekvencija radio-stanicama

Сарајево – РАК – конференција

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH Predrag Kovač rekao je da će Agencija uskoro objaviti javni tender za dodjelu frekvencija radijskim stanicama.

“Ovo je prvi put da se nakon 10 godina ponovo pokreće javni tender za dodjelu slobodnih frekvencija, što će omogućiti proširenje zone servisa postojećih, te pružanjem novih programskih sadržaja za građane BiH”, najavio je Kovač na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Osvrćući se na rad RAK-a tokom ove godine, Kovač je podsjetio da je Agencija u junu, u području telekomunikacija, primijenila set mjera koje su imale za cilj smanjenje cijena, kako u mobilnoj, tako i u fiksnoj telefoniji, te da je primarni cilj bio razvijanje konkurencije na tržištu i stvaranje pogodnosti za krajnje korisnike.

“Mogu slobodno potvrditi da smo u tome uspjeli. Cijene poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama koje operateri primjenjuju od juna niže su od šest odsto do 30 odsto, u zavisnosti od telekom-operatera i paketa usluga koji su u ponudi”, rekao je Kovač.

Prema njegovim riječima, izjednačene su cijene za pozive iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenama poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, a usklađene su cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu sa graničnom cijenom.

Direktor RAK-a je dodao da je produžen rok trajanja računa nakon dopune računa iznosom 10 KM za pripejd korisnike na period od najmanje 90 dana od dopune, te da se za uspostavljanje poziva primijenjuje ili obračunska jedinica jedan sekund ili je naplata uspostavljanja poziva u potpunosti ukinuta.

“U području emitovanja, intenzivno smo radili na praćenju poštovanja regulatornih propisa, kao i uslova dozvola, a kao rezultat izrekli smo više od 60 izvršnih mjera. Od ukupnog broja izrečenih kazni, u 39 slučajeva utvrđenog kršenja, izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od 243.000 KM, te 13 pismenih i devet usmenih upozorenja”, rekao je Kovač.

Prema njegovim riječima, ukupan broj izrečenih izvršnih mjera po osnovu kršenja odredbi Kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija je 27, po osnovu kršenja odredbi Kodeksa o komercijalnim komunikacijama 11, po osnovu kršenja odredbi pravila i propisa koji se odnose na uslove dozvole 18, te po osnovu kršenja odredbi izbornih pravila i propisa pet.

Kovač je istakao da će Agencija u idućoj godini još intenzivnije raditi na praćenju, ali i izradi analiza, a posebno tržišta kablovske distribucije, koje su neophodne za efikasniju primjenu regulatornih mjera.

Nakon prezentovanja rada Agencije, Kovač je potpisao sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji sa 27 fakulteta iz BiH /elektrotehničkim, ekonomskim, pravnim i fakultetima političkih nauka/ u oblasti naučnoistraživačke, stručne i obrazovne djelatnosti.

Ova saradnja biće zasnovana na obostranom interesu RAK-a i fakulteta, kroz zajedničko angažovanje raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa.