nelogičan plan

Ramazan završava 20. aprila, a nastava u KS se zbog iftara skraćuje i dodatna četiri dana?

skola-ucenici-PIXSELL

Ne ulazeći u ocjenu opravdanosti ove inicijative, ne možemo ne primijetiti da je period za koji se traži skraćenje nastave veoma nelogičan

Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS još nije uputilo osnovnim i srednjim školama instrukciju, odnosno plan, u vezi sa skraćenjem nastave tokom mjeseca ramazana, potvrdila je Fokusu ministrica Naida Hota Muminović.

Piše: S. K./Fokus.ba

Skupština Kantona Sarajevo jučer je usvojila inicijativu zastupnika Stranke za BiH Muamera Bandića za skraćenje nastave, te zadužila Ministarstvo za provođenje odluke. U obrazloženju se navodi da se želi svim učenicima i nastavnicima omogućiti slobodno vrijeme za obavljanje iftara.

Ne ulazeći u ocjenu opravdanosti ove inicijative, ne možemo ne primijetiti da je period za koji se traži skraćenje nastave veoma nelogičan. Naime, zatraženo je da primjena počne odmah, odnosno od dana usvajanja inicijative, a nije se vodilo računa o tome da je nastava, čak i u drugoj smjeni, već uveliko bila počela, te da Ministarstvu treba vremena za realizaciju odluke.

Kao drugo, nije jasno zašto bi odluka trebala biti na snazi do 24. aprila. Možda su zastupnici previdjeli da je posljednji dan ramazana 20. aprila. Prvog dana Bajrama, a to je petak, 21. april, svakako nema nastave. Potom slijede dva dana vikenda i ponedjeljak u kojem bi, po logici zastupnika, a iz ko zna kojih razloga, nastava trebala biti kraća.

O usvojenoj inicijativi oglasilo se i Vijeće roditelja Kantona Sarajevo, koje je poručilo da uopće nije konsultirano u vezi sa ovim pitanjem, ali da je još ranije zaključilo da nema potrebe za grupnim zahtjevima za skraćenje nastave jer svaki menadžment škole u saradnji sa školskim odborom može donijeti takvu odluku ukoliko postoji potreba.

– Škole u kojima postoji samo prva smjena ili druga smjena traje do 18 sati nemaju realno potrebu za skraćenjem nastave, kao ni zavodi ni centri kojima je zakonski čas kraći u odnosu na škole. Također, mlađa djeca moraju boraviti u produženim boravcima jer roditelji u svim zanimanjima nemaju skraćen radni dan. Pored navedenih planovi psimenih ispitivanja sa početkom školske godine su planirani i potrebno je interes učenika posmatrati i u ovom smjeru – istakli su iz Vijeća roditelja KS.

Zamolili su nadležno ministarstvo da u skladu sa usvojenom inicijativom, a o načinu provođenja iste, odluku donosi isključivo škola u saradnji sa Nastavničkim vijećem i školskim odborima u kojima i roditelji imaju svoga predstavnika.