Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić posjetio Vrbanjce: Za dobrobit djece povratnika potreban institucionalni dijalog

BiH

vrbanjci roditelji ramic

Nakon presude Okružnog suda u Banjoj Luci kojom su odbijeni zahtjevi roditelja iz Vrbanjaca, danas je ovu povratničku zajednicu posjetio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Banjalučki sud ove godine odbacio je zahtjeve roditelja djece bošnjačke nacionalnosti kojima je osporeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Roditelji su ranije tužili Osnovnu školu “Sveti Sava” i bh. entitet Republika Srpska zbog diskriminacije njihove djece.

Ramić je danas pozdravio napore koje su roditelji uložili kako bi se u okviru institucija utvrdilo kršenje Zakona o zabrani diskriminacije BiH u pristupu bošnjačke djece osnovnom obrazovanju, te izrazio žaljenje što je pravosuđe Republike Srpske propustilo priliku da zaštiti njihova ljudska prava.

Dodao je kako će ministarstvo na čijem je čelu uraditi sve da podrži roditelje u Vrbanjcima.

“Na zahtjev roditelja za ‘nacionalnu grupu predmeta’ u ovoj područnoj školi, a nakon što su zadovoljeni svi uslovi brojnosti đaka iz Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, tadašnji ministar prosvjete je odgovorio negativno, pod izgovorom da nema finansijskih sredstava. Isto želim napomenuti prvenstveno zbog činjenice da institucije nisu sporile pravo, već finansiranje, što ne smije biti izgovor, barem ne kada je u pitanju obrazovanje naše djece. Činjenice govore da ova škola po svom statusu treba biti izdvojena kao posebna cjelina i zbog brojnosti učenika, a tretiranje iste kao područne, također potvrđuje različito postupanje zbog okolnosti etničke strukture đaka”, rekao je Ramić.

On je istakao da je neophodno pokrenuti dijalog unutar institucija koji će biti u interesu roditelja iz Vrbanjaca kako bi se konačno uspostavilo kompromisno rješenje.

“Jasno, taj dogovor ne uključuje ništa više od onoga na šta su se ministarstva obrazovanja obavezala u sporazumu o potrebama djece povratnika. Postoje pitanja o kojima se ne pregovora, a to su dostojanstvo roditelja-povratnika i prilika za adekvatno obrazovanje generacija koje dolaze. Ja podržavam zahtjeve roditelja u Vrbanjcima, ali moramo misliti i na 6.800 đaka bošnjačke i oko 400 đaka hrvatske nacionalnosti kojih ima po školama širom entiteta RS, te ovdje trebamo misliti na to kako osigurati njihovu ravnopravnost. Jednako tako, razmišljam i o svim onim preprekama i problemima sa kojim se suočavaju djeca iz srpskih povratničkih zajednica u Federaciji, te nikada s moje strane nije i neće doći poruka da sve to nisu naša djeca. Neka naša spremnost na dogovor ne bude pokazatelj naše slabosti, već dokaz naše snage”, zaključio je Ramić.

Inače, borba roditelja iz Vrbanjaca za nacionalnu grupu predmeta traje već nekoliko godina.