Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić: Tražimo saveznike koji su spremni da brane naše vrijednosti

Edin Ramic ministar 2

Dan nezavisnosti nas podsjeća na dan kada smo olovkom zaokružili i odlučili se za nezavisnu i suverenu državu, zemlju ravnopravnih naroda i građana. Na toj poruci danas tražimo nove prijatelje, saveznike i one koji su spremni da brane naše vrijednosti – kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

To je izjavio tokom programa, manifestacija druženja i javne tribine koje je u Geteborgu, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organizirao Savez bosanskohercegovačkih udruženja Integrium.

Cjelodnevni program uključivao je rad s najmlađim, kulturno-umjetničke sadržaje te javnu tribinu o stanju izbjeglih i lica porijeklom iz BiH koja borave u Švedskoj. Programu je osim ministra Ramića, prisustvovao i direkror Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice Razim Čolić.

– Pokrenuli smo jedan novi pristup povratku, koji svoje osnove vidi u privlačenju investicija i jačanju privrednih kapaciteta povratničkih zajednica. Na tom putu očekujem pomoć naših ljudi u inostranstvu, posebno od onih koji su prognani i imaju želju vratiti se i uložiti svoj kapital u održive projekte – kazao je Ramić.

Napomenuo je da su sa njima u Geteborgu i mladi iz cijele Švedske, sada već druga generacija obrazovanih i vrijednih ljudi.

– Oni su primjer uspješne integracije u švedsko društvo, ali nisu zaboravili ko su i odakle dolaze. Tu smo da govorimo o tome kako oni vide gdje to mogu doprinijeti razvoju i napretku BiH – istakao je.

Istovremeno, dodao je, ne smije biti zaboravljeno “da smo i mi dužni zaštititi njihova prava” te da je “BiH dužna biti na prvoj liniji odbrane pred naletom anti-imigrantskih pokreta i rastom popularnosti ekstremnih politika”.

Osim toga, kako je rekao, ne smije biti zaboravljeno ni to da su na njihovoj meti prvenstveno muslimani te da moramo dati svoj doprinos zdravim politikama u Evropi koje se bore protiv diskriminacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.