Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić: Tužilštvo BiH da djeluje zbog referenduma

edin ramic sda

Za očekivati je da se Tužilaštvo BiH aktivno uključi u slučaj referenduma u Republici Srpskoj (RS), dok se Srbija organizovanjem sastanaka u Beogradu sa predstavnicima entiteta RS direktno miješa u unutrašnje odnose BiH, stav je federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica i člana Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Edina Ramića, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je donijela odluku kojom je odbijen zahtjev Komisije za sprovođenje referenduma bh. entiteta Republika Srpska o dostavljanju izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

Ramić je takvu odluku CIK-a nazvao “očekivanom”.

“Odluka CIK-a je sasvim očekivana. Jasno je da su aktivnosti koje se tiču referenduma, iz nadležnosti BiH potpuno neustavne i nezakonite i da ne bi smjele biti podržane od strane bilo koje institucije na državnom nivou. Sasvim je za očekivati i da se Tužilaštvo BiH aktivno uključi u ovaj slučaj, jer je neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo i mislim da su te aktivnosti trebale uslijediti znatno prije”, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, najavljeni referendum o Danu RS zakazan za 25. septembar, i ako se održi, “vrlo teško će biti provodiv”.

“Činjenica je da će referendum, onako kako je zamišljen, vrlo teško biti provodiv na području cijelog entiteta s obzirom na jedan značajni broj biračkih mjesta u sredinama gdje nema nikakvih društvenih objekata, gdje su naseljena mjesta bošnjačkim stanovništvom koji će apsolutno bojkotovati referendum. Tehnički, on teško može biti provodiv, a zakonski je potpuno izvan zakonskih i ustavnih okvira. Teško je procijeniti koliko će taj inat i ta neka avantura vlasti RS-a biti snažna, ali očigledno je da svi indikatori pokazuju da oni ne trebaju ići u tom pravcu”, naglasio je Ramić.

Organizovanje sastanka u Beogradu kojem će, na poziv srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, prisustvovati politički predstavnici Srba u BiH, Ramić je nazvao direktnim miješanjem Srbije u unutrašnje odnose BiH. Prema njegovim riječima, Beograd daje oprečne izjave o svom odnosu prema BiH.

“Mi imamo izjave od strane Beograda: ujutru se kreću od toga da priznaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, da se ne miješaju u unutrašnje odnose BiH, a popodne se itekako miješaju u te odnose. Davanje preporuka, savjeta i pozivanje na činjenicu da su oni samo potpisnici Dejtonskog sporazuma, a ne garant stabilnosti u regionu, to samo pokazuje da, nažalost, vlasti u Srbiji i RS-u nisu odustale od svojih ciljeva koje su imali 90-ih godina. Nadaju se da će se neke međunarodne okolnosti promijeniti kako bi oni mogli realizovati te neke svoje zacrtane ciljeve koji nisu ostvareni u, tada za njih, daleko povoljnijim uslovima”, istakao je Ramić.

Smatra da se referendumom “bespotrebno podižu tenzije” te se pokušavaju zasjeniti stvarni problemi koji postoje u RS-u.

“Sveukupno, to je nepotrebno podizanje tenzija i ruši odnose koji su teško izgrađeni poslije rata”, poručio je Ramić.