Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramić u srijedu potpisuje ugovore o dodjeli sredstava za održivi povratak

edin ramic

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisat će u srijedu više ugovora o dodjeli sredstava pravnim i fizičkim osobama za projekte održivog povratka.

Ugovori će biti potpisani za Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika, Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS na područje Republike Srpske, Program izgradnje i opremanje farmi brojlera, Program podrške samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi za tov i visokosteonih junica – II faza, te za Program podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika.

Ukupna ulaganja Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u te projekte su 4,5 miliona KM.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću navode da je Program zapošljavanja povratnika u maloj privredi započet ove godine raspisivanjem javnog poziva, a pravo učešća su imala mikro, mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju do 15 zaposlenika i obrtnici koji zapošljavaju do 10 radnika u zonama povratka.

Cilj programa je podstaknuti male i porodične biznise na nove investicije, koje bi, u konačnici, proizvele nova radna mjesta. FMRO je podržalo 30 korisnika. Minimalan broj zaposlenih i populacije povratnika koji će se ostvariti realizacijom tog programa je 97.

Ukupna investicija je više od 3,9 miliona KM, od čega je učešće Ministarstva 1.655.000 KM.

U Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS ugovori će biti potpisani sa 86 pripravnika i 32 poslodavca kod kojih će pripravnici raditi. Za realizaciju tog programa FMROI je izdvojilo više od 450.000 KM.

U Programu izgradnje i opremanja farmi brojlera bit će potpisani ugovori sa devet korisnika i to s područja općina/opština Srebrenica dva, Zvornik četiri, Osmaci jedan i Milići dva. Riječ je o farmama brojlera kapaciteta od 5.000 do 10.000 komada. Direktno će biti zaposleno 14 povratnika uz indirektno zapošljavanje još 30 radnika.

Vrijednost projekta je 1,3 miliona KM, uz učešće korisnika za farme kapaciteta 5.000 komada 40 posto, a za farme kapaciteta 10.000 komada učešće korisnika je 50 posto.

Kroz Program podrške samozapošljavanju u poljoprivredi kroz dodjelu junadi za tov i viskosteonih junica – II faza ugovori će biti potpisani sa 63 korisnika fizičke osobe s područja općina u RS, od čega 38 korisnika za tov junadi i 25 korisnika za visokosteone junice. Ukupno će biti donirano 310 grla junadi za tov i 140 visokosteonih junica. Kroz projekte će biti obezbijeđeno samozaposlenje za 63 povratničke porodice.

Vrijednost projekta je 1.000.000 KM, uz učešće korisnika od 30 posto.

Programom podrške investicijskim projektima u cilju zapošljavanja povratnika planirano je potpisivanje ugovora sa osam privrednih subjekata. Ministarstvo će podržati investicije u tim privrednim subjektima za realizaciju programa koji se odnose na proširenja kapaciteta, nabavku opreme i slično, u ukupnom iznosu od 575.500 KM, a bit će direktno zaposleno 59 povratnika, na minimalni period od tri godine.

Ugovori će biti potpisani u Parlamentu Federacije BiH, a tom događaju prisustvovat će, kako je najavljeno, i federalni premijer Fadil Novalić.