Ramljak o Agrokoru: Prioritet stabilizacija situacije na tržištu u BiH

ramljak bih

Povjerenik hrvatske Vlade za koncern “Agrokor” Ante Ramljak izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem da će u narednom periodu fokus biti na situaciji u BiH.

Ramljak je danas informisao Zvizdića da se pitanje kćerki-kompanija u BiH vrlo ozbiljno tretira unutar kompletnog procesa restrukturisanja ovog hrvatskog koncerna koji je u krizi.

“Nije tajna, sad nam je prioritet da stabilizujemo situaciju na tržištu u BiH, s obzirom da tu – ne krijemo – imamo određenih problema prema dobavljačima. Sada kad smo uspjeli obezbijediti finansiranje na nivou `Agrokor` grupe, što je zadnjih 30 dana bio moj prioritet, nekoliko narednih mjeseci ću više pažnje posvetiti i situaciji u BiH”, rekao je Ramljak novinarima.

On je izrazio nadu da će biti pronađeno pozitivno rješenje za sve, koje je već na vidiku, o čemu će pravovremeno izvještavati javnost.

Ramljak je za iduću sedmicu najavio veliki sastanak sa dobavljačima u BiH.

Zvizdić je rekao da je današnjem sastanku sa Ramljakom prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ali ne i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

“Ipak, imali smo prethodno zajednički dogovor i stavove u vezi sa našom velikom zainteresovanošću za procese koji znače restrukturisanje `Agrokora` i uticaja koji to može imati na firme koje posluju u BiH sa fokusom na `Velpro` i `Konzum` koji zapošljava najveći broj ljudi”, istakao je Zvidzić.

On je dodao da je fokus bio na nastavku kvalitetnog poslovanja i zadržavanja što je moguće većeg broja kapaciteta i onih koji rade u tim kompanijama kao i korektnog odnosa i isplate dugovanja koje imaju prema dobavljačima u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH ocijenio je da najavljeni veliki sastanak sa predstavnicima svih dobavljača pokazuje postojanje ozbiljnog, profesionalnog i stručnog odnosa prema pitanju resturkurisanja firmi unutar BiH, što daje garancije da će proces biti vođen i završen na zadovoljavajući način za sve uključene.

Hrvatski koncern “Agrokor” objavio je početkom maja da nivo zaduženosti na dan 31. mart, bez “Merkatora” i sa njim povezanim društvima, iznosi 40,4 milijarde kuna /5,44 milijarde evra/