Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Općinski sud u Sarajevu

Ramo Brkić, koji je tri godine bio u bjekstvu, pušten na slobodu

Ramo_brkic_Cin

Kako se saznaje, na ovakvu odluku Suda Tužilaštvo KS uložilo je žalbu

Ramo Brkić, bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, koji je tri godine bio u bijegu, rješenjem Općinskog suda u Sarajevu pušten je na slobodu, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

Kako se saznaje, na ovakvu odluku Suda Tužilaštvo KS uložilo je žalbu.

Proces protiv Brkića, optuženog za davanje dara, prebačen je odlukom Suda Bosne i Hercegovine na Općinski sud u Sarajevu. Optužnicu u ovom predmetu zastupa Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Brkić je prvo optužen u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivice u žalbenom postupku koji se tada vodio.

Brkić i Šabić potom su napustili teritoriju BiH te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Sud BiH je 2015. godine Ramu Brkića pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja. Čekao je služenje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je napustio BiH. Uhapšen je 29. maja ove godine u Sloveniji odakle je izručen BiH.