Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

federalni ministar

Ramo Isak: Stanje nije dobro

Ramo Isak
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ramo Isak

U okviru akcije priveden je i direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta, razmatrao je sinoć Informaciju o stanju sigurnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak komentarisao je jučerašnju akcije SIPA-e i MUP-a KS “Black Tie 2” koja je provedena zbog dokumentovanja krivičnih djela Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom Pranje novca, Davanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Zloupotreba ovlaštenja, Primanje dara ili drugog oblika koristi i Odavanje tajnih podataka.

“Stanje na terenu nije dobro”

“Ako gledamo situaciju na terenu vidimo da stanje nije dobro”, rekao je Isak.

Informirajući se o ovom slučaju kaže da je obavješten da se navedeni predmet vodi tri-četiri godine, ako ne i više.

“U nevinost onih, koji su predmet davanja izjava, vjerujem dok se ne utvrdi drugačije”, podvukao je Isak.

U okviru akcije priveden je i direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić. U tom kontekstu Isak navodi da je najbitnije da Federalna uprava policije nastavlja funkcionirati i raditi, a potvrdio je da sigurnost građana neće biti ugrožena.

“Direktor FUP-a je bio u svojstvu svjedoka, to je informacija koju sam imao prije sat vremena. Šta će dalje biti odlučit će Tužilaštvo. Dobio sam informaciju da ćemo putem depeše dobiti informaciju šta se dešava”, rekao je Isak.

Uhapšene 23 osobe

Prema saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo u akciji „Black Tie 2“ uhapšene su 23 osobe, koje se nalaze na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Na više od 30 lokacija na području Kantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata.

Do sada su prikupljeni dokazi iz kriptovanih aplikacija. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih Naredbom Suda BiH.

U ovim aktivnostima međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Europola.