Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goražde

Ramović: Trajno riješavamo stambeno pitanje romske porodice Seferović

almedina_i_alisa

Almedina Seferović pohađa prvi razred Osnovne škole “Husein ef. Đozo”, a njenu knjižicu nakon prvog polugodišta krase najbolje ocjene

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović danas je upriličio prijem za porodicu Seferević romske nacionalnosti, čija je kćerka Almedina jedina Romkinja u Bosankopodrinjskom kantonu koja se školuje. Na ovaj način u gradskoj upravi dali su podršku porodici koja, kako je istaknuto, može biti primjer i drugima, te obećali pomoć u stambenom zbrinjavanju i stvaranju boljih uvjeta za život.

Almedina Seferović pohađa prvi razred Osnovne škole “Husein ef. Đozo”, a njenu knjižicu nakon prvog polugodišta krase najbolje ocjene, uprkos teškim uvjetima u kojima živi sa svojom sedmočlanom porodicom. Smješteni su u metalnom kontejneru u goraždanskom naselju Podhranjen, bez vode i struje, a do škole Almedina često pješači tri i po kilometra.

Tokom susreta s djevojčicom i njenom majkom Alisom Kratovac, gradonačelnik Ramović izrazio je opredjeljenje da se ovoj porodici stvore bolji uvjeti za život. Podsjetio je da je prije nekoliko godina u adaptaciju zgrade u kojoj su živjele romske porodice uloženo oko 30.000 KM, ali da je ona nakon toga devastirana.

“Aplicirali smo državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice i prošao nam je projekat, odobrili su nam 200.000 KM. Na bazi toga uradili smo projekat on je na reviziji ovih dana nakon čega raspisujemo javni poziv. Želimo da s novom zgradom trajno riješimo i te četiri porodice koje će zaista dobiti najbolje uvjete za život. Veoma je pozitivno što smo vidjeli kako razmišlja Almedinina majka, koja želi najbolju budućnost svom djetetu i ima svu našu podršku. Mi ćemo kada završimo tu zgradu s njima potpisati ugovor da se mora voditi računa i da to moraju da čuvaju. Alisa je jako pozitivna i nadam se da će ona poslužiti kao primjer drugima. Računam da bi i njen muž mogao dobiti posao, vidim da ima želju i to bi bilo jako pozitivno, jer uskoro im i drugo dijete polazi u školu” – kazao je Ramović.

Izrazio je nadu da će, nakon revizije projekta, za izgradnju zgrade biti potrebno oko tri mjeseca te naglasio da bi do jeseni ova, zajedno s još tri romske porodice trebala biti stambeno zbrinuta.

Almedinina majka, Alisa Kratovac ističe da ovoj porodici podrška ali i najavljena pomoć prvenstveno u stambenom zbrinjavanju, mnogo znači.

“Zahvaljujem se gradonačelniku koji razumije našu situaciju i koji je obećao da će da nam pomogne. Jedina moja i Almedinina želja jeste da se riješi to stambeno pitanje, da imamo vodu, struju kako bi mogli normalno živjeti. Početkom marta i moj sin Almedin kreće u predškolski program da bi i on u septembru krenuo u školu” – ističe Kratovac, posebno ponosna na Almedinin uspjeh.

“Almedina redovno ide u školu i sve u svemu se prilagođavamo svemu ovome. Fino se uklopila, završila je odličnim, trenira karate već četiri mjeseca, prezadovoljna sam. Izrazila je želju i da ide u mekteb, na rukomet… Zadaće završava u produženom boravku, jer nema uvjete da radi zadaću kod kuće. Još jednom se zahvaljujem gradonačelniku i svim njegovim saradnicima koji su nas pozvali na ovaj prijem i koji su nam dali podršku i za dalje. Živimo od 145 KM dječijeg dodatka, to nam je sve. Ne radimo nigdje, muž i ja smo na birou i snalazimo se na svaki način. Ali, opet ponavljam ima dobrih ljudi, razumnih koji pomognu. Zahvaljujem se i našoj učiteljici i pedagogici kao i čitavoj školi koji nas podržavaju i razumiju našu situaciju, kao i organizaciji World Vision koji nas snadbjevaju namirnicama za higijenu, školskim priborom, nekad i garderobom’’- kazala je Kratovac.