Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rančić o potezu Vlade RS: Ovo je rušenje pravnog sistema

BiH

Hazim Rančić

Potez Vlade Republike Srpske da zatraži porekid saradnje sa Tužilaštvom i Sudom BiH, Agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), te naredbu da MUP RS-a spriječi svaki ulazak i pretres entitetskih i lokalnih institucija od SIPA-e u bh. entitetu Republika Srpska, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Hazim Rančić ocijenio je kao nepoštivanje Ustava i pravnog sistema Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, javlja Anadolu Agency.

“Na to niko nema pravo i svi koji bi se ponašali u skladu s tim krše određene odredbe pravnog sistema. U tom slučaju bi institucije sistema bile dužne poduzeti mjere prema njima. Nemoguće je u pravnom sistemu nepoštivati Krivični zakon BiH ili Zakon o krivičnom postupku BiH ili zakone o nadležnosti određenih institucija bilo da je to SIPA, Granična policija, sud ili tužilaštvo”, naglasio je Rančić.

Naglasio je da “oni koji to prekrše moraju biti podvrgnuti odgovarajućim zakonom propisanim sankcijama”. Račnić navodi i ko bi konkretno trebao poduzeti aktivnosti u tom smislu.

“To su sve institucije BiH u okviru svojih nadležnosti i Ustavni sud BiH, Parlamentarna skupština BiH, pojedina resorna ministarstva, naravno i tužilaštva i redovni sudovi. Oni su na potezu. Naravno, u BiH je i Ured visokog predstavnika sa značajnim ovlastima i oni su nadležni da poduzmu mjere. On ima te ovlasti, a kako smo čuli u ranijim izjavama, njihov je trend da oni izbjegavaju mjere. No, imali su dosta razloga za poduzimanje tih mjera. Oni, nažalost, nisu to učinili”, pojasnio je Rančić.

On je naglasio da Ured visokog predstavnika “mora imati donju crtu ispod koje se ne smije ići te da ako imaju ovlasti i ako egzistiraju u pravnom sistemu, onda ne mogu izbjegavati svoju odgovornost”.

“Ako neko ne poštuje institucije, pravni sistem BiH i dovodi u pitanje funkcionisanje cijelog sistema ne vidim šta može biti lošije od toga”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Hazim Rančić, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.