Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ranka Mišić izbačena iz sale Narodne skupštine RS-a

ranka misic1

Poslanici Narodne skupštine su usvojili dnevni red po kojem će razmatrati Prijedlog zakona o radu po hitnom postupku.

Dnevni red u Narodnoj skupštini RS-a je usvojen sa 44 glasa za.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić se u Skupštini obratila poslanicima mimo govornice, zbog čega je osiguranje bukvalno iznijelo predsjednicu Saveza sindikata iz sale u hodnik.

Mišić se sakrila ispod klupe u skupštinskoj sali a pripadnici osiguranja su je, pošto nije htjela da izađe, izvukli napolje.

Zbog izbacivanja Ranke Mišić iz skupštinske sale, opozicija je napustila zasjedanje.

Zatražili su od ministra rada Milenka Savanovića da podnese ostavku, ako zakon o radu u RS bude usvojen večeras po hitnom postupku.

U skupštinskoj sali su ostala dva poslanika Napred srpske, Adam Šukalo i Goran Đorđić, koji su mirnim stajanjem, tzv. „pasivnim otporom“ izražavali svoj revolt, ali je to ocjenjeno kao ometanje rada parlamenta i data je pauza.

Šukalo je najavio će se vraćatiti i salu kada sjednice počne i nastaviti s „pasivnim otporom“.

– Besmislen je svaki dalji rad u Narodnoj skupštini u ovakvim uslovima, rekao je šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica osudivši izbacivanje Ranke Mišić iz sale, nazvavši to nasiljem nad ženom, majkom i suprugom poginulog borca.

Pokušali su, kaže, na sve poslanički dozvoljene norme da ne dođe do rasprave o zakonu o radu po hitnom postupku, ali da u tome nisu uspjeli.

 

Nakon što je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić naredio večeras da se iz skupštinske sale udalji predsjednica Saveza sidnikata RS-a Ranka Mišić, skupštinsko obezbjeđenje je to i učilo.

Ranku Mišić su iznijeli na rukama iz skupštinske sale, a kako je rekla, to je urađeno na najgrublji način.

Ispred zgrade paralmenta jedna broj sindikalaca još protestuje.