Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ranka Mišić: Sindikat neće razgovarati o smanjenju radničkih prava

BiH

Konfederacija sindikata BiH: Nećemo dozvoliti provedbu socio-ek

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić razgovarala je danas sa zamjenikom predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u entitetskoj Narodnoj skupštini Igorom Žunićem kojem je poručila da sindikat nikada neće razgovarati o smanjenju prava radnika, ako eventualno takav nacrt zakona o radu bude “na stolu”.

Ona je rekla da sindikat nema problem da razgovara o unaprjeđenju položaja radnika, te da je tražio od socijalnih partnera povećanje najniže plate.

– Nedopustivo je raditi za 370 KM i o tome smo spremni da razgovaramo – naglasila je Mišić.

Ona je upitala zašto je potreban novi zakon o radu i zašto poslodavci i vlast ne žele da analiziraju primjenu postojećeg zakona.

Žunić je rekao da dokumenta novog zakona još nema.

– U razgovore o zakonu o radu treba da budu uključeni svi kako bi se došlo do najboljih rješenja. Mislim da se u RS taj zakon neće donositi preko koljena i SNSD i Vlada nikada nisu dozvolili da budu ucijenjeni po bilo kom pitanju – naglasio je Žunić.

Ocijenio je da zbog isključivosti sve gubi smisao, te istakao da se mora probati sjesti i razgovarati, ali „ne na štetu radnika”.

Sastanku sa sindikatom nije se odazvao lider SNSD-a Milorad Dodik.

Prošle sedmice predstavnici radnika sastali su se sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem i predsjednikom poslaničkog Kluba Vukotom Govedaricom s kojima su takođe razgovarali o Reformskoj agendi i novom zakonu o radu.