BiH

Mladen Ivanić

Rano je tvrditi da se ništa neće mijenjati nakon izbora za EP

21/05/2019

Pojasnio je da će buduća petogodišnja politika Evropske unije zavisiti od toga kakav će biti krajnji rezultat izbora i koje partije će formirati Evropsku komisiju

Iako većina političara smatra da se Evropa neće značajnije mijenjati nakon izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 23. do 26. maja takvo nešto je još uvijek rano tvrditi, ocijenio je u izjavi za Fenu bivši ministar vanjskih poslova i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Pojasnio je da će buduća petogodišnja politika Evropske unije zavisiti od toga kakav će biti krajnji rezultat izbora i koje partije će formirati Evropsku komisiju.

Ukoliko to učine Evropska narodna partija, socijaldemokrati i potencijalno liberali, Ivanić smatra da se politika EU ne bi trebala značajno promijeniti uključujući i stav o proširenju EU na druge zemlje.

– U tom slučaju stvari bi se trebale razvijati kao i do sada te bi vrata Eu trabala ostati otvorena za proširenje i na zemlje Balkana. No, ukoliko ta standardna evropska struktura to ne bude mogla učiniti, onda se mogu očekivati velike turbulencije unutar same EU, a onda i posljedice po proširenje – naglašava Ivanić.

Izrazio je sumnju da će situacija ostati nepromijenjena ukoliko populisti pobijede. Smatra da će u tom slučaju doći do jačanja takozvanih centripetalnih sila te proširenje, dodaje, tada sasvim sigurno ne bi bila ozbiljnija tema.

Između 23. i 26. maja, građani 27 zemalja članica Evropske unije glasuju za zastupnike u Evropskom parlamentu koji će ih zastupati u idućih pet godina, a potom bi trebala biti izabrana Evropska komisija koja bi trebala 1. novembra stupiti na dužnost.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.