Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spor napredak

Raseljeni i povratnici u BiH i tri decenije nakon rata trebaju pomoć

socijalni stanovi raseljeni
Foto: Screenshot/ YouTube

Projekat obnove socijalne i komunalne infrastrukture obuhvata više od 40 opština i vjerskih zajednica širom Bosne i Hercegovine

Gotovo trideset godina nakon rata raseljenim i povratnicima u BiH i dalje treba pomoć. Za više od 40 lokalnih zajednica potpisani su ugovori za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture i elektrifikacije na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici.

Jedna od opština u kojoj će novac biti uložen su Lopare i to za asfaltiranje lokalnih puteva.

Komisija za izbjeglice i raseljena lica Bosne i Hercegovine odobrila je 90 projekata, od čega milion i 200 hiljada maraka pripada opštinama i gradovima, a oko 900 hiljada vjerskim zajednicama.

“Važna stvar je što će ove godine biti monitoring na svakom projektu koji se bude radio i, naravno, ja sam rekao načelnicima koji nisu prije implementirali sredstva koja su dobili u prijašnjim godinama raskinuti i naravno implementirati ove godine. Po usvajanju budžeta raspisujemo novi javni poziv gdje će se opštine, gradovi i vjerske zajednice moći prijaviti”, kaže ministar za ljudska prava i raseljena lica BiH Sevlid Hurtić.

“Naglasili smo da su svi projekti, odnosno realizacija svih projekata ima svoj rok i taj rok sve opštine, svi gradovi, svi predstavnici vjerskih zajednica trebaju da ispoštuju”, navodi Bojan Ninković iz Fonda za povratak BiH.

Zahtjeva za obnovu komunalne i socijalne infrastrukture je bilo u vrijednosti iznosa od oko 60 miliona, a podijeljeno je oko 2 miliona, što je pokazatelj velike potrebe. Novac je namijenjen i Gradu Doboj.

“Grad Doboj je prepoznatljiv i zaista je otišao daleko u realizaciji ovakvih projekata vezano za izbjegličku populaciju, isto tako i za raseljena lica”, ističe zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević.

Projekat obnove socijalne i komunalne infrastrukture obuhvata više od 40 opština i vjerskih zajednica širom Bosne i Hercegovine.