Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raskol u DF-u: Suljagić traži ostavku Podžića, Komšić protiv

emir suljagic – zeljko komsic

Portali bliski Demokratskoj fronti raspisali su se o sukobu unutar ove stranke. Glavna meta sporenja je generalni ekretar Sifet Podžić, navodno zbog glasanja za imenovanje odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH.

Prema jednom izvoru iz DF-a, ukupno šest članova Predsjedništva Demokratske fronte (Dženan Đonlagić, Faruk Hodžić, Edita Velić, Emir Suljagić, Ekrem Prošić i Reuf Bajrović) tražilo je na sjednici predsjedništva stranke Podžićevu ostavku..

U Podžićevu zaštitu stao je predsjednik DF-a i aktuelni zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Željko Komšić.

Članovi predsjedništva DF-a tražili su da Podžić podnese ostavku i na mjesto generalnog sekretara ove političke stranke, i(li) na mjesto poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Od ranije je poznato da je Suljagić pretendirao na funkciju generalnog sekretara DF-a, a njegova ambicija dodatno je porasla nakon što je postalo jasno da će biti smijenjen s pozicije zamjenika ministra odbrane i da će ostati bez profesionalnog angažmana.

Komšić je, prema pisanju portala, na sjednici rekao kako Podžićev glas nije razlog za ostavku, nakon čega je debata o Podžićevoj ostavci prekinuta.

Izvori iz DF-a napominju da u slučaju Sifeta Podžića postoje dvije opcije: da sam podnese ostavku ili da ga smijeni Glavni odbor.

Prema statutu DF-a, Glavni odbor je taj koji imenuje ili razrješava dužnosti generalnog sekretara stranke, a ne Predsjedništvo.