Nakon istupanja Nenada Nešića

Raspada se Stevandićev Srpski klub

nesic dopis stevandic

Da bi u Predstavničkom domu PSBiH bio oformljen ili funkcionirao jedan klub mora imati najmanje tri člana, a izlaskom poslanika DNS-a iz Srpskog kluba taj uvjet neće biti ispunjen

Nenad Nešić, poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik DNS-a, obavijestio je danas Kolegij tog Doma na čelu s predsjedavajućim Nebojšom Radmanovićem, te Administrativnu komisiju Predstavničkog doma BiH da više nije član Srpskog kluba u Predstavničkom domu i da će ubuduće djelovati kao poslanik DNS-a.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ 

Kako je vidljivo iz dopisa koji je u posjedu Fokusa, Nešić se u obrazloženju ove odluke pozvao na zaključke Predsjedništva DNS-a od 17. oktobra 2020. godine o istupanju DNS-a iz koalicije na nivou RS i BiH s SNSD-om koji su ga, kako je kazao, obavezali na istupanje iz Srpskog kluba.

Shodno tome on je zatražio da mu se omoguće materijalno-tehnički uslovi za nastavak poslaničkog rada.

Istupanjem Nenada Nešića iz Srpskog kluba, ovaj klub će prestati postojati, jer prema Poslovniku doma da bi u Predstavničkom domu neki klub mogao biti oformljen ili funkcionirati mora brojati najmanje tri člana.

Izlaskom Nešića, u Srpskom klubu koji to više neće biti ostaju Nenad Stevandić, poslanik Ujedinjene Srpske koji je bio predsjedavajući tog kluba i Jakov Galić iz Socijalističke partije RS.

Faksimil dopisa koji je uputio Nešić nadležnima: Istupio iz Srpskog kluba

Premda prema Poslovniku poslanici koji djeluju u klubovima i oni koji rade van njih imaju ista prava i obaveze, dosadašnja praksa je pokazala da klubovi dobivaju veće prostorije i bolja materijalno-tehnička sredstva za rad u zgradi PSBiH, dok se oni poslanici, naročito ukoliko je iz neke stranke jedan, moraju bukvalno izboriti za prostor u kojem će djelovati mimo sjednica Doma. Inače, Srpski klub je u koaliciji s SNSD-om.

Ovo je prvi Nešićev potez u odvajanju od SNSD-a,a nakon što je Predsjedništvo DNS-a u subotu donijelo odluku o raskidu koalicije s najvećom vladajućom strankom u RS-u.

Također, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je skoro “skidanje” s funkcija kadrova DNS-a.