Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve manje inžinjera

Raspisali konkurs za tri radna mjesta i startne plate od 2.500 KM – niko se nije prijavio

elektroprijenos bih
Foto: Elprenos.ba

Kao moguća rješenja problema predlaže se da se zanimanje inženjer elektrotehnike proglasi deficitarnim zanimanjem, ali i da se studenti novčano stimulišu

Elektroinženjera, naročito onih iz oblasti energetike, na tržištu rada iz godine u godinu je sve manje.

Ovo zanimanje već sada se može proglasiti deficitarnim, a nedostatak stručnih kadrova iz oblasti elektroenregetike u budućnosti bi mogao biti veliki problem za privredu cijele Bosne i Hercegovine, u čijem bruto društvenom proizvodu upravo energija ima veliki udio, javlja BHRT.

Sve manje i studenata elektrotehnike

Sve manje studenata odlučuje se da studira elektrotehniku. One i koji se upišu na ovaj vrlo težak studij uglavnom zanima IT sektor. Za energetiku vlada najmanji interes. U godinama koje slijede nedostatak stručnjaka iz ove oblasti mogao bi imati velike posljedicu po cjelokupnu privredu.

„RS može ostati uskraćena čak i za neke razvojne šanse. Da iskoristi određene razvojne šanse upravo zato što nema dovoljno ljudi, dovoljno stručnjaka iz te oblasti, a to je oblast koja značajno učestvuje u BDP, koja je razvojna šansa za RS“, kaže Srđan Mazalica iz Saveza energetičara Republike Srpske.

Kao moguća rješenja problema predlaže se da se zanimanje inženjer elektrotehnike proglasi deficitarnim zanimanjem, ali i da se studenti novčano stimulišu.

„Da bi se pozicija diplomirani inženjer elektrotehnike i struka koja se bave elektroenergetskom djelatnošću poboljšala, mi u EP RS razmišljamo da stipendiramo takva deficitarna zanimanja i da na neki način budu prioritet prilikom zapošljavanja“, navodi izvršni direktor za snabdijevanje u Elektroprivredi RS Zoran Vuković.

Više novca mora se uložiti i za plate profesora, kao i opremanje fakulteta.

„Kako bi se u Banjaluci i Istočnom Sarajevu krenulo u otvaranje naučnotehnoloških parkova koji bi mogli da budu nešto što je prozor za mlade inženjere koji bi dobili mogućnost da bez mame i tate, i naravna stvar, bez politike, dođu do svog prvog posla“, ističe dekan Elektrotehničkog fakulteta Istočno Sarajevo Božidar Popović.

Ni plate nisu dovoljne

Kakvo je stanje na tržištu kada su u pitanju inženjeri elektroenrgetike najbolje ilustruju dva posljednja konkursa koja su proveli Elektroprenos BiH i Elektrokrajina Banja Luka. Ni relativno visoke plate za naše prilike nisu bile dovoljne.

„Na tri mjesta elektroinženjera nije se prijavio niko. Startna plata za to radno mjesto se kreće između 2.400, 2.500 maraka. Elektrodistribucija, čuo sam, oni su tražili pet elektroinženjera. Nisu ih mogli naći. Njihova startna plata je negdje oko 2000 maraka“, napominje rukovodilac Operativnog područja Banjaluka u Elektroprenosu BiH Srđan Mazalica.

Elektroenergetika je trenutno naša najvažnija strateška grana privrede, a to bi trebalo da bude i u budućem periodu. Planiraju se i najavljuju brojni megalomanski projekti iz ove oblasti, od gradnje hidroelektrana do solaranih elektrana, vjetroparkova i slično. Postavlja se pitanje ko će za 10 ili 20 godina, ako se nastavi sa sadašnjom praksom, raditi u njima.