Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mup bpk

Raspisan konkurs za prijem 30 policajaca u Goraždu

policija gorazde

Očekujemo u septembru  da će policijski službenici zasnovati radni odnos, doći će sa akademije, tako da bi naš kanton ukupno trebao biti bogatiji za 51 policijskog službenika

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde raspisalo je novi konkurs za prijem 30 policijskih službenika.

Policijski komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde Damir Bogunić pojašnjava da je novi konkurs bio neophodan s obzirom na to da  je  prošlogodišnjim samo djelomično riješen problem nedostajućeg policijskog kadra.

– Ministarstvo je dobilo tek 21 kadeta za obuku na policijskoj akademiji u Sarajevu, pa je novi konkurs bio neophodan jer potrebe za angažmanom policijskog kadra u MUP-u BPK Goražde itekako postoje. Poznato je, naime, da bi do kraja 2026. godine broj policajaca koji odlazi u zasluženu penziju trebao biti približno jednak broju mladih policajaca koji se nastoje zaposliti u ovom kantonu   – precizirao je Bogunić.

U Upravi policije svjesni su činjenice da je složenoj kadrovskoj problematici prilično doprinijela  situacija sa ranijim konkursima za prijem policajaca koji su bili neuspješni ili su ih pratili određeni skandali.

– Prošli konkurs je proveden potpuno transparentno i bez zamjerki, a novi konkurs za prijem policajaca će biti proveden kao i prethodni, transparentno i u skladu s propisima. Svi kadeti koji žele da budu policajci treba da se prijave na konkurs i mi garantujemo da će on biti časno i pošteno odrađen kao i prošli, bit će pod budnim okom američke ambasade i svih drugih međunarodnih institucija i bit će sigurno najuspješniji konkurs  – kazao je policijski komesar Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Dodao je da bi prijem novih 30 službenika u činu policajca zadovoljilo iskazane potrebe.

– Očekujemo u septembru  da će policijski službenici zasnovati radni odnos, doći će sa akademije, tako da bi naš kanton ukupno trebao biti bogatiji za 51 policijskog službenika. U narednom periodu ćemo imati masovno zapošljavanje, naredne godine, nadam se u januaru planiramo primiti oko 15 – 20 policijskih službenika, tako da ćemo nadomjestiti naše kapacitete i biti popunjeni kako bi mogli adekvatno odgovoriti na sve zadatke što se tiče sigurnosti kantona  – kazao je Bogunić.