Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo odbrane

Raspisan konkurs za školovanje kadeta iz BiH na Vojnoj akademiji u Srbiji

oruzane snage bih osbih
Foto: BHRT

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke, državljani Bosne i Hercegovine, koji su uspješno završili srednju školu IV stepena ili trenutno pohađaju IV razred srednje škole, sa najmanjom ukupnom ocjenom – dobar

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je u ponedjeljak, 8. aprila, Javni konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane Republike Srbije, za školsku 2024/2025. godinu, za osnovne akademske studije Kopnene vojske, Vojnoelektronskog inženjerstva, Tehnološkog inženjerstva materijala i zaštite i Vojnomedicinske akademije. Konkurs ostaje otvoren 15 dana od dana objavlјivanja.

Školovanje na Vojnoj akademiji na ponuđenim studijskim programima traje četiri godine, a na Vojnomedicinskoj akademiji traje šest godina.

Na konkurs se mogu prijaviti mladići i djevojke, državljani Bosne i Hercegovine, koji su uspješno završili srednju školu IV stepena ili trenutno pohađaju IV razred srednje škole, sa najmanjom ukupnom ocjenom – dobar.

Kandidati koji se prijave na Javni konkurs proći će test fizičke spremnosti, psiho-test, test opšteg znanja, test iz matematike, (test iz biologije i hemije za Vojnomedicinsku akademiju), test iz poznavanja engleskog jezika i intervju.

– Detaljni uslovi konkursa, sa obrascima za prijavu, objavljeni su na službenoj web stranici MO BiH, link: http://www.mod.gov.ba/aktuelnosti/oglasi/?id=106618  Konkurs ostaje otvoren 15 dana od dana objavlјivanja.

Po završetku školovanja, kadeti će potpisati ugovor za profesionalnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – potporučnik. Eventualna dodatna pitanja zainteresovani mogu uputiti na email adresu: kadet@mod.gov.ba – saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.