Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bnp zenica

Begagić dao prednost bh. savremenicima, ‘Kiselina’ otvara 23. festival bh. drame u Zenici

hazim begagic
FOTO: Fena
Hazim Begagić

Organizacionom odboru i Direkciji predložio je da se ovogodišnji, 23. festival bh. drame održi pod sloganom “Sjaj i bijeda našeg nesavršenstva”

Bosansko narodno pozorište Zenica objavilo je danas zvaničnu selekciju 23. festivala bosanskohercegovačke drame – Zenica 2024, koju je sačinio zenički glumac i univerzitetski profesor Hazim Begagić te na kojem će biti prikazano ukupno sedam predstava.

Festival će ove godine biti održan od 23. do 31. maja, a otvorit će ga premijerna predstava “Kiselina” po tekstu Asje Krsmanović i reditelja Nermina Hamzagića, a koja je nastala u koprodukciji BNP-a, 23. festivala bh. drame Zenica 2024 te Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo.

To je predstava o čijem je prikazivanju odluku donijela Direkcija BNP-a i Organizacioni odbor 23. festivala bh. drame, dok je sam selektor Begagić izabrao preostalih šest predstava koje će biti prikazane u okviru glavnog takmičarskog programa.

Proces prijave, dodao je Begagić na pres-konferenciji, bio je potpuno digitalizovan, a do krajnjeg roka, 30. marta ove godine zaprimili su ukupno 12 prijava, odnosno predstava koje su u proteklih godinu dana nastale u četiri bh. grada te tri inostrana teatra.

– U odnosu na pogledane predstave, odlučio sam da u ovogodišnji zvanični, glavni takmičarski program festivala bude uvršteno ukupno šest predstava. Od toga, dvije predstave u produkciji inozemnih tetara i četiri u produkciji bh. pozorišta – dva sarajevska (Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevski ratni teatar SARTR), zatim predstava u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i Narodnog pozorišta Tuzla.

Od inostranih pozorišta to je predstava u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, koje je, inače, najmlađe javno nacionalno pozorište u susjednoj Hrvatskoj te predstava u produkciji Drame Narodnog pozorišta u Beogradu – kazao je Begagić.

On je napomenuo kako je od 2002. godine kada je pokrenut Festival bh. drame u BNP-u, izrastao u ozbiljan, respektibilan i cijenjen festival koji je i jedini nacionalni festival bh. dramaturgije te kao takav važan za svaki pozorišni sistem.

U zvanični program ovogodišnjeg Festivala bh. drame u Zenici ušle su predstave: „Mali ratovi i kabine Zare“, prema tekstu Vide Davidović i u režiji Ivice Buljana te u korpodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Sterijinog pozorja Novi Sad; „Režim iscjeljenja“, prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva (Hrvatsko narodno kazališt Varaždin); „Jedan je Muhamed Ali“, prema tekstu Almira Imširevića i u režiji Dine Mustafića (Narodno pozorište Sarajevo); „Sanjao sam da sam se probudio“, prema tekstu Željka Hubača i u režiji Dine Mustafića (Narodno pozorište u Beogradu); „Tri prikazivanja Boga“, prema tekstu i u režiji Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla) te „Stotinu malih smrti“, prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića i u režiji Jovane Tomić (Sarajevski ratni teatar – SARTR).

Ovogodišnja selekcija, napomenuo je Begagić, u potpunosti je znaku praizvedbi savremenih tekstova bh. autora i autorica.

Pet predstava, za koje se on odlučio, nastalo je prema dramskim tekstovima, dok je jedna predstava nastala na osnovu „dramatizirane proze“, odnosno prema proznom djelu bh. autora Semezdina Mehmedinovića.

– Ne treba, vjerovatno, posebno isticati činjenicu koliko su nam bitni savremeni pisci. Iako cijenimo, volimo i uvažavamo klasiku – zbog svega onoga što ona znači u svojoj univerzalnosti, ipak savremni pisci su naši ljudi, naše kolege, naši umjetnici s kojima dišemo isti zrak i dijelimo iste probleme. Upravo njihova djela, njihove drame i  njihovi tekstovi u potpunosti mogu reflektirati ono što je aktuelni bh. društveni trenutak i momenat. Zato i jeste to dosta bitno i važno – kazao je Begagić.

Organizacionom odboru i Direkciji predložio je da se ovogodišnji, 23. festival bh. drame održi pod sloganom “Sjaj i bijeda našeg nesavršenstva”.